Exploiting Web service semantics through ebXML registries and software agents
Ağ servis semantiğinin ebXML saklayıcıları ve yazılım ajanları aracılığıyla kullanılması
- Tez No: 143597
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: ebXML, OWL, DAML+OIL, DAML-S, Ağ Servisleri, JADE, Yazıhm Ajanı, Semantik, JESS, ebXML, OWL, DAML+OIL, DAML-S, Web Service, JADE, Soft ware Agent, Semantic, JESS
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Ağ servislerinin geleceğine bakıldığında, asıl önemli gelişmenin ağ servis lerini arama, bulma ve birleştirme işinin kullanıcıların yerine yazılım ajanları tarafından yapıldığı zaman gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Ağ servislerinin semantiğinin sağlanması, yazılım ajanlarına ağ servislerini anlama ve birleştirme yeteneğini kazandırır. Bu tez, hangi çeşit servisin kullamlacağmın, bir genel se mantik servis tanımına (ontolojideki bir boğum) referans vererek açıklanmasıyla, bir yazılım ajanının bir servis ontolojisini sorgulayıp, kullanıcının taleplerine uygun servis örneklerinin seçmesini mümkün kılmabileceğini öne sürmektedir. Burada önemü bir nokta servislerin bulunabilmesinin servis semantiği ile servis saklayıcısmın keşif mekanizmasmm entegrasyonu ile kolaylaştırılmasıdir. Saklayıcı tarafından sunulan kapabiliteler, kaydedilen servis ile semantik arasında bir bağlantı kurma mekanizmasını etkiler. Bu çalışmada, servis on tolojisi ile kaydedilen servis arasında bir ilişki kurmak için ebXML sınıflandırma hiyerarşi mekanizması kullanılmıştır. Fakat, ebXML sımflandırma hiyerarşisinin sağladığı semantik yapı taşlarıyla DAML-S gibi kabul edilmiş, DAML+OIL veya OWL tabanlı servis tanımlama ontolojilerini direk olarak depolamak mümkün olmadığı için, ilk olarak OWL ontolojilerinin nasıl ebXML saklayıcılarma de polandığı ve bu saklayıcılardan nasıl ulaşılmdığı anlatılacaktır. Daha sonra, JADE ajan platformunda geliştirilmiş bir ajan sistemi ile, bir ajanın bir sak- layıcıya nasıl bağlandığım ve kullanıcı yararına gerekli servisleri dinamik olarak bulup birleştirmesi gösterilecektir. Bu saklayıcı ajanın iki tane davranışı vardır: sorgu davranışı ve yargılama davranışı. Sorgu davranışı ile saklayıcıdan sevişleri bulmak için gerekli bilgileri alır ve yargılama davranışı ile kullanıcıya servisleri birleştirmesinde yardımcı olur. Bu çalışma TÜBİTAK tarafından desteklenen EEEAG 102E035 projesinin bir parçası olarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
When looking towards the future of Web services, it is predicted that a breakthrough will come when the software agents start using the Web services rather than the users who need to' browse, discover and compose the services. Providing the semantic of Web services gives the software agents the capability to understand and compose Web services. This thesis claims that by describing what kind of service to use through a reference to a generic semantic service description (a node in an ontology), it becomes possible for a software agent to dynamically query the service ontology to select service instances that satisfies user requests. A key issue here is to facilitate the service discovery by integrat ing the service semantics with the discovery mechanism of the service registry. When it comes to relating the semantics with services advertised, the capabili ties provided by the registry effects how this is achieved. In this thesis, ebXML classification hierarchy mechanisms is exploited to relate service ontologies with services advertised. However, since the semantic constructs available through ebXML classification hierarchies do not allow the well-accepted DAML+OIL or OWL based service description ontologies, like DAML-S, to be directly stored, firstly how OWL ontologies can be stored and accessed through ebXML registries is described. Then through an agent system implemented on the JADE agent platform, how a software agent can be associated with a registry to discover and compose the service instances dynamically on behalf of the user is demonstrated. The agent has two behaviours: the querying behaviour and the reasoning be haviour. Through its querying behaviour, it obtains the necessary information from the registry to discover services. Through its reasoning behaviour it helps the user to compose services. The work presented in this thesis is realized as a part of EEEAG 102E035 project funded by TÜBİTAK.