Characteristic X-ray, photoelectron and compton-scattered photon escape from a HPGe detector
HPGe dedektörde karakteristik X-ışını, fotoelektron ve compton saçılması kaçağı
  1. Tez No: 143599
  2. Yazar: ERCAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT CAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: X-ışım kaçağı, fotoelektron ve Compton kaçağı, HPGe dedektörü, Monte Carlo, X-Ray escape, Photoelectron and Compton escape, HPGe detector, Monte Carlo
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bir HPGe dedektöründen fotoelektron, Compton saçılımma uğrayan fotonlar ve Ge X-ışmlan kaçakları 8-52 keV aralığında enerjinin bir fonksiyonu olarak incelendi. Cu, Rb, Mo, Ag, Ba, ve Tb X-ışınlan oluşturan, değiştirilebilir enerjili bir kaynak kullanıldı. Ba ve Tb için, enerji kaybı mekanizmalarının üçü de aynı deneyde gözlenirken, Ag, Mo, Rb ve Cu için spektrumlarda sadece X-ışmı ve fotoelektron kaçakları görüldü. Spektral özellikler ve kısmi enerji depolanması için olası mekanizmalar araştırıldı. Etkileşmelerin simülasyonunu yapmak ve kaçış olasılıklarım tahmin etmek için bir Monte Carlo programı kullanıldı.
Özet (Çeviri)
Escape of photoelectrons, Compton-scattered photons and Ge X-rays from a HPGe detector was studied as a function of energy in the range 8-52 keV. A variable-energy source producing Cu, Rb, Mo, Ag, Ba, and Tb X-rays was used. All three mechanisms for energy loss were observed in the same experiment for Ba and Tb, while only X-ray and photoelectron escapes were evident in the spectra for Ag, Mo, Rb, and Cu. Spectral features and possible mechanisms for partial energy deposition were investigated. A Monte Carlo program was used to simulate the relevant interactions and to estimate the escape probabilities.