Collisional effects in isovector response function of nuclear matter at finite temperature
Sonlu sıcaklıklarda nükleer maddenin izovektör tepki fonksiyonuna çarpışmalardan gelen etkiler
  1. Tez No: 143611
  2. Yazar: KUTSAL BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN YILMAZ, PROF. DR. ŞAKİR AYIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kollektif Dipol Rezonans, Çarpışımsal Etkiler, Şiddet Fonksiy onu, Giant Dipole Resonance, Collisional Effects, Strength Function
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Sonlu sıcaklıklarda, kollektif dipol rezonans şiddet fonksiyonuna çarpışmalardan gelen etkiler çalışıldı. Bu etkiler, non-Markovian tipinde bir çarpışma terimi içerecek şekilde genelleştirilmiş zamana bağlı Hartree-Fock ve Fermi liquid teorisi çerçevesinde incelendi. Steinwedel-Jensen modeli ve Thomas-Fermi yaklaşımı kul lanılarak 120Sn ve 208Pb çekirdekleri için hesaplamalar yapıldı. Çarpışma terimi olmadan, şiddet fonksiyonunun tepe noktası pozisyonu sıcaklıkla değişmemektedir. Yarı-klasik yaklaşım ve kuantal yaklaşım kullanılarak elde edilen sonuçlar birbir leri ile uyum içindedir. Çarpışma terimi eklendiğinde, şiddet fonksiyonunun tepe noktasının ortalama pozisyonu yine değişmiyor, fakat sıcaklık arttıkça daha belir ginleşen bir yayılma olmaktadır. Bu genişleme deneysel sonuçlarla uyum içindedir ve çarpışma teriminin önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
We study the collisional effects on the isovector giant dipole resonance strength function at finite temperature. We use the frameworks of extended time de pendent Hartree-Fock theory and Fermi liquid theory in both of which a non- Mar kovian collision term is included. We apply the results to finite nuclei using the Steinwedel-Jensen model and the Thomas- Fermi approximation in our calcu lations for 120Sn and 208Pb. Without the collision term the position of the peak of the strength function does not change appreciably with temperature, consis tent with our observation in the results obtained using quantal and semi-classical approach. When we include the collisional term the average position of the peak values of the strength functions do not change again, but as the results of the collisions the strength function acquire a spread which becomes more pronounced with increasing temperature. This spread improves the agreement with the ex perimental results and hence demonstrates the importance of the collision term.