Effect of instruction based on conceptual change activities on students' understanding of electrostatics concepts
Kavramsal değişim aktivitelerine dayalı öğretimin elektrostatik konusundaki kavramları anlamaya etkisi
- Tez No: 143610
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GEBAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Analoji, Kavramsal Değişim, Kavram Değiştirme Metni, Elektrostatik, Bilimsel îşlem Becerisi, Fizik Dersi Tutum Ölçeği, Analogy, Conceptual Change, Conceptual Change Texts, Electrostatics, Misconception, Science Process Skills, Physics Attitude Scale
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışmanın amacı, kavramsal değişim aktivitelerine dayalı öğretimin lise ikinci sınıf öğrencilerinin elektrostatik kavramlarını anlamadaki başarılarına ve fizik konularına olan Mumlarına etkisini geleneksel sınıf öğretimi ile karşılaştırarak incelemektir. Bu çalışmammn örneklemini Gazi Anadolu Lisesindeki aynı öğretmenin iki ayrı sınıfındaki 60 lise ikinci sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Çalışma 2003 yılı ilk bahar döneminde uygulanmıştır. Bu çalışmada; deney grubu, kavramsal değişim akitivetelerine dayalı öğretimi, kontrol grubu ise geleneksel sınıf öğretimini kullanan grubu oluşturmuşlardır. Aktiviteler öğrencilerin kavram yanılgılarını gidermek üzere analoji (benzeşim) ve kvram değiştirme metinleri kullanılarak hazırlanmıştır. Araştırma 5 hafta sürmüştür ve ön-test son-test kontrol deseni üzerine oturtulmuştur. Araştırmada kullanılan veriler başlıca (1) Elektrostatik Kavranılan Testi, (2) Fizik Dersi Tutum Ölçeği ve (3) Bilimsel İşlem Beceri Testi olarak üç ölçekten elde edilmiştir. Araştırmanın hipotezlerini test edebilmek için ANCOVA ve Mesti analizleri kullanılmıştır. Analiz sonuçlan kavramsal değişim aktivitelerine dayalı öğretimi alan öğrencilerin elektrostatik konularım anlamada, geleneksel sınıf öğretimini alan öğrencilerden daha üstün olduğunu göstermiştir. Diğer yandan öğrencilerin bilimsel işlem becerilerinin elektrostatik konularım kavramadaki başanlanna manidar bir katkıda bulunduğu saptanırken, cinsiyet farkı ile cinsiyet farkı ve öğretim biçimi arasındaki etkileşmenin elektrostatik konularım kavramadaki başanlanna katkısının olmadığı bulunmuştur. Bu çalışmamn sonuçlan ve geliştirilen araçların ilerideki benzer çalışmalara katkı sağlaması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to identify the role of gender difference, the effectiveness of learning activities based on conceptual change conditions and traditionally designed classroom instruction, and the interaction between gender and treatment on tenth grade high school students' understanding of electrostatics concepts and their attitudes toward physics as a school subject. The subjects of this study consisted of 60 tenth grade students from two Physics Classes of the same teacher in Gazi Anatolian Lycee. The study was conducted in the spring semester in 2003. During teaching of the unit of electrostatics in physics curriculum, the experimental group received activities based on conceptual change conditions while the control group received traditionally designed classroom instruction over a period of 5 weeks. The activities are based on analogies and conceptual change texts that are designed to remediate student's misconceptions. Pre-test and post-test measures were taken on the two dependent variables; achievement related to electrostatics concepts with Electrostatics Concepts Test, and physics attitude measures with Physics Attitude Scale. Science Process Skills Test was administered at the beginning of treatment to determine students' science process skills. ANCOVA and t-test analysis were used the testing the hypotheses of this study. The results showed that the experimental group scored significantly higher than the control group with respect to achievement related to electrostatics concepts. These two modes of instruction developed statistically equal attitude toward physics as a school subject. While science process skills made a significant contribution to the variation in achievement, gender difference and interaction between gender and treatment did not. It can be expected that results of this study and instruments developed for this study will help future studies in related fields.