Controlled genetic programming search for solving deceptive problems
Aldatıcı problemleri çözebilmek için kontrollü evrimsel programlama
  1. Tez No: 143616
  2. Yazar: EMİN ERKAN KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÖKTÜRK ÜÇOLUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: evrimsel programlama, yeniden birleştirim, içsel bağıntı, aldatıcılık, genetic programming, recombination, epistasis, deception
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Geleneksel Evrimsel Programlama kromozom parçalarım çaprazlama işlemi sırasında rastgele değiştirir. Bu tür rastgele gerçekleştirilen işlemleri kontrol altına alabilecek yöntemlere artan bir ilgi vardır. Bu tez çalışmasında sözedilen işlemleri yönlendirecek yeni bir yaklaşım sunulmaktadır. Öne sürülen metod, genetik arama sırasında or taya çıkan umut vadeden kromozomların bütünsel yapısını incelemeye dayanmak tadır. Amaç elde edilen bilgiyi daha sonra çaprazlama işlemini yönlendirmekte kul lanmaktır. Toplanılan bilgiyi işlemek için ayrı bir kontrol modülü tasarlanmıştır. Bu modül genetik motoruna gerçekleştirilecek işlemlerin olası sonuçlarını bildirerek genetik arama işlemini kontrol etmektedir.
Özet (Çeviri)
Traditional Genetic Programming randomly combines subtrees by applying crossover. There is a growing interest in methods that can control such recombination operations. In this thesis, a new approach is presented for guiding the recombination process for Genetic Programming. The method is based on extracting the global information of the promising solutions that appear during the genetic search. The aim is to use this information to control the crossover operation afterwards. A separate control module is used to process the collected information. This module guides the search process by sending feedback to the genetic engine about the consequences of possible recombination alternatives.