Acoustical properties of classical Ottoman mosques simulation and measurements
Klasik Osmanlı camilerinin akustik özelliklerinin benzetim ve ölçümlerle belirlenmesi
  1. Tez No: 143628
  2. Yazar: LEVENT TOPAKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ÇALIŞKAN, PROF.DR. ÖMÜR BAKIRER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Cami Mimarisi Akustiği, Kutsal Mekan Akustiği, Geometrik oda akustiği, Akustik Benzetim Yöntemleri, Işın izleme, Radiosite, Acoustics of Mosque Architecture, Acoustics of Holy Spaces, Geometrical Room Acoustics, Acoustical Simulation Methods, Ray tracing, Radiosity
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Bu çalışmada XVI. yüzyıl klasik Osmanlı camilerinin akustik özellikleri, geometrik oda akustiği tekniği ile incelenmektedir. Bu dönem Osmanlı tarihi cami mimarisinde altın dönem olarak bilinir ve Mimar Sinan tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiş tüm bu eşsiz sanat eserleri zirvede ki haklı yerlerini almışlardır, istanbul'da Süleymaniye, Rüstem Paşa, Mimhimah Sultan (Edimekapı) ve Ankara'da Cenabi Ahmet Paşa camileri bu tez kapsamında akustik ölçümler ve benzetim çalışmaları için seçilmişlerdir. Seçilen her bir cami akustik analiz bakış açısından farklı özelliklere ve unsurlara sahiptirler. Örneğin, Süleymaniye camisi diğerlerine kıyasla en büyük iç hacme ve iki büyük yarı kubbeye sahip olup mermer ve sıva yüzeylere sahiptir. Rüstem Paşa camisi ise göreceli olarak daha az hacme sahip ve iç yüzeylerde bol miktarda seramik kullanılmıştır. Mihrimah Sultan camisi ise cok sayıda pencereye sahiptir ve son olarak Cenabi Ahmet Paşa camisi ise sıva kaplı yüzeylerle kaplıdır, örnek mekanlarda ses dalgalarının yayılımı ışın izleme tekniği ile bilgisayar benzeşimi gerçekleştirilmiştir. Dağınık ses benzeşiminde radiosite yaklaşımı kullanılmıştır. Gerçek zamanlı frekans analiz cihazı ile ses ölçümleri de kayıt edilmiş ve daha sonra analiz edilmiştir. Enerji sönümlenmesi, çınlama süreleri, 'clarity' ve 'definition' gibi önemli akustik özellikler bu tez sonucunda elde edilmiş ve karşılaştırılmıştır. İç yüzey malzemelerin ve kubbenin akustik önemi vurgulanmıştır. Ayrıca, bu tez çalışmasında analitik fotogrametri tekniği, üç boyutlu çizim modelini hasas bir şekilde oluşturulması aşamasında uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, acoustical properties of XVI Century Classical Ottoman Mosques have been examined by using geometrical room acoustics techniques. This golden period of mosque architecture in Ottoman history reached to the summit with the beautiful art pieces, all designed and built by Sinan the Architect (Mimar Sinan). Süleymaniye, Rüstem Pasa, Mihrimah Sultan (Edirnekapı) in istanbul and Cenabi Ahmet Pasa in Ankara have been selected for measurements and acoustical simulation. Each mosque chosen in the study has different architectural features and properties, which are important from the acoustical analysis point of view. Süleymaniye has the largest inner space compared to others. It has two semi-domes and it has mainly plaster and stone interior surfaces. Rüstem Pasa is relatively small mosque with highly reflective tile-covered inner surfaces. Mihrimah Sultan has full glass windows on its walls and, finally, Cenabi Ahmet Pasa possesses plaster covered inner surfaces. Sound propagation inside these holy spaces has been simulated by ray tracing technique. For the diffuse sound field simulation radiosity approach has been employed throughout the acoustical modeling. Sound measurements have also been recorded and analyzed later for comparative evaluation. Important acoustical properties of these mosques such as energy decay curves, reverberation times, clarity and definition are estimated and compared within themselves. The acoustical importance of dome shape and surface materials are emphasized in terms of functional and acoustical requirements for such spaces. Also, in this thesis, analytical photogrammetry technique has been applied to define accurate three dimensional graphical model of a mosque.