Purification and characterization of cytoplasmic and proteasome associated chymotrypsin-like proteases from Thermoplasma volcanium
Thermoplasma volcanium'dan sitoplazmik ve proteazomal kimotripsin benzeri proteazların saflaştırılması ve karakterizasyonu
- Tez No: 143629
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA KOCABIYIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Serin proteaz, 20S proteasom, archaea, termofilik proteaz, Thermoplasma volcanium, kimotripsin benzeri serin proteaz, Serine protease, 20S proteasome, archaea, thermophilic protease, Thermoplasma volcanium, chymotrypsin-like serine protease
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmada thermophilik bir arkea olan Thermoplasma volcanium'dan sitoplazmik iki yeni serine proteaz enzimi saflaştınlmış ve karakterize edilmiştir. Birinci proteaz enzimi iyon değiştirici ve afinite kolon kromatografisi ile saflaştınlmış ve esas olarak substrat profili ve inhibasyon özelliklerine dayanılarak bir kimotripsin benzeri serin proteaz olarak tanımlanmıştır. Proteaz aktivitesinin varlığı tek bir bant olarak (35 kDa) jelatin-zimografisi ile analiz edilmiştir. Optimum sıcaklık, azocazein hidrolizi için 60°C ve N-Suc-Phe-pNA hidrolizi için 50°C bulunmuştur. Optimum enzim aktivitesi pH 6.0-8.0 aralığında gözlenmiş olup maksimum aktivite pH 7.0'de saptanmıştır. Saflaştırılan proteaz N-Suc-Phe-pNA substratı için Km ve Vmax değerleri sırası ile 2.2 rtıM ve 40 nmoles.min“'.ml”1 dir. Enzim aktivasyonu için en etkin iki değerlikli katyonlar 4 mM konsantrasyonunda Ca2+ ve Mg2+,dur. Çalışmanın ikinci kısmında, önemli düzeyde Tp. volcanium 20S proteazomu saflaştırılmış ve karakterize edilmiştir. Bu enzim kompleksi hücre içi özütünden 4 aşamadan sonra spesifik aktivitesi 19.1 U/mg olarak saflaştırılmıştır. SDS-PAGE analizi yaklaşık moleküler ağırlıkları 26 kDa (a-alt ünitesi) ve 21.9 kDa (P-alt ünitesi) olan iki güçlü bandın varlığını göstermiştir. Tp. volcanium 20S proteazom, başlıca küçük chromogenic peptitlerin karboksil bölgesinde yer alan asidik Glu (postglutamil aktivite) ve hidrofobik Phe (kimotripsin benzeri aktivite) rezidülerinin peptit bağlarının kesilmesini katalize etmektedir. Tp. volcanium 20S proteazomunun kimotripsin benzeri aktivitesi bir kimotripsin spesifik serine proteaz inhibitörü olan kimostatin ile önemli ölçüde inaktive edilmiştir. Tripsin için substrat olan N-CBZ- Arg kullanıldığında ise 20S proteasom aktivitesi TLCK tarafından güçlü bir şekilde inhibe edilmiştir. Tp. volcanium 20S proteazomuun Ala-Ala-Phe-pNa hidrolizi için optimum sıcaklık 55° derecesi ve optimum pH derecesi 7.5'dur. Kimotriptik aktivite yüksek konsantrasyonlardaki (125-250 mM) Ca+2 and Mg2+ gibi metal iyonların varlığında belirgin olarak artmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, two novel cytoplasmic serine proteases were isolated and characterized from thermophilic archaea Thermoplasma volcanium. The first protease was purified by ion exchange and affinity chromatographies and identified as a chymotrypsin-like serine protease mainly based on its substrate profile and inhibition pattern. The presence of protease activity was analyzed by gelatin zymography which was detected as a single band (35 kDa). Optimum temperature was found to be 60°C for azocasein hydrolysis and 50°C for N-Suc-Phe-pNA hydrolysis. Optimum activity was observed in the pH range of 6.0-8.0 with a maximum value at pH 7.0. The Km and Vmax values for the purified protease were calculated to be 2.2 mM and 40 [xmoles of p-nitroanilide released mirf'.mT1, respectively, for N-Suc-Phe-PNA as substrate. Ca2+ and Mg2+ at 4 mM concentrations were the most effective divalent cations in activating the enzyme. In the second stage of this study, 20S proteasome of Tp. volcanium with substantial chymotrypsin-like activity was purified and characterized. This enzyme complex was purified with 19.1 U/mg specific activities from cell free extract by a four-step procedure. SDS-PAGE analysis revealed two strong bands with relative molecular masses of 26 kDa (a-subunit) and 21.9 kDa (P-subunit). Tp. volcanium 20S proteasome predominantly catalyzed cleavage of peptide bonds carboxyl to the acidic residue Glu (postglutamyl activity) and the hydrophobic residue Phe (chymotrypsin-like activity) in short chromogenic peptides. Low-level hydrolyzing activity was also detected carboxyl to basic residue Arg (trypsin-like activity). Chymotrypsin-like activity of Tp. volcanium 20S proteasome was significantly inhibited by chymotrypsin specific serine protease inhibitor chymostatin. When N- CBZ-Arg was used which is a substrate for trypsin, 20S proteasome was strongly inhibited by TLCK. The optimum temperature for Ala-Ala-Phe-pNA hydrolysis by the Tp. volcanium 20S proteasome was 55°C and the optimum pH was 7.5. The chymotryptic activity was significantly enhanced by divalent cations such as Ca+2 and Mg2+ at high concentrations, i.e. 125-250 mM.