Computer aided design of sublevel open stoping method
Arakatlı açık kazı maden yönteminin bilgisayarla tasarımı
  1. Tez No: 143627
  2. Yazar: ERKAN ÇETİNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİ BÖLÜKBAŞI, DOÇ. DR. AYDIN BİLGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Üç Boyutlu Yeraltı Maden Tasarımı, Yeraltı Madenciliği, Arakatlı Açık Kazı Yöntemi, Benzetim, Maliyet Tahmini, Sanal Gerçeklik, Computer Aided 3D Underground Mine Design, Underground Mining, Sublevel Open Stoping, Simulation, Cost Estimation, Virtual Reality
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Bu tezde, Arakatlı Açık Kazı madencilik yöntemi için maden yatağı ve üretim modellemesi bilgisayar destekli olarak tasarlanmıştır. Üretim ve maden tasarım parametreleri incelenmiş ve üretim modellemesinin benzetimi yapılmışta. Geliştirilen bilgisayar programı delme, patlatma, tahkimat ve taşıma birim işlerini bağımsız olarak analiz edebilmektedir. Bu program belirli varsayımlar altında ve veriler için, kullanıcıya, ön maden tasannu yapmasında, makina parkında bulunan ekipmanlar ile yapılabilecek üretim miktarım saptamasında ve birim işlerin maliyetini tahmin etmesinde, en uygun LHD kepçe kapasitesinin seçiminde, makina özelliği tanımlandığında değişen üretim miktarlarına göre gereken birim iş makina sayılarının saptanmasında ve diğer çalışma parametrelerinin birim maliyet ve/veya üretim miktarı üzerine yaptığı etkilerin incelenmesinde yardımcı olur.Programlama dili olarak Microsoft Visual Basic kullanılmıştır. Program Morfit 3D grafik motoru ve Microsoft Windows® özellikleri ile desteklenmiştir. Daha kaliteli görüntüleme için modeller AutoCAD®, DesignCAD® ve 3D Studio Max® programlarının kullanacağı biçimlerde kaydedilmiştir. Benzetim raporlarının Microsoft Excel® çalışma sayfalarında verilebilmeleri sağlanmıştır. Birçok yönden gerçek üç boyut ortamı sağlayan sanal gerçeklik modeli de oluşturulmuş ve böylece model internet ortamında izlenebilir olmuştur. Geliştirilen program, kullanıcıya, benzetimi yapılan birim işlerin geçerliliğinin ve gerçekliğinin animasyon ve grafik çıktılar ile denenmesini sağlar. Program kolayca kodlanabilmekte ve hataları kolayca ayıklanabilmektedir. Model ve benzetimlerde kullanılan ana parametreleri kontrol etmek için“Genel Kurallar”adlı uzman sistem yapısmda bir alt program geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, ore body and production modelling was designed by computer aid for the Sublevel Open Stoping mining method. Production and mine design parameters were studied and simulated in production modelling. The developed computer program can analyse drilling, blasting, supporting, and mucking unit operations independently. This program helps the user, under definite assumptions and the given sets of data, to make preliminary mine design, to determine the possible production rate and to estimate cost of unit operations with the available equipment inventory, to select the optimum LHD bucket capacity, to determine numbers of unit operation equipment (LHD and DTH) required for varying production rates when the type of equipment is defined and to study the effect of other operating parameters on unit cost and/or production rate. Microsoft Visual Basic® was used as programming language. The program was supported by Morfit® 3D graphic engine and Microsoft Windows® specifications. Graphic model was saved in AutoCAD, DesignCAD, and 3D Studio Max formats to obtain better visualization. Simulation reports can be given in Microsoft Excel® worksheets. To provide a real 3D environment Virtual Reality model was also created and so the model can be viewed in the Internet environment. The developed program provides the user to test the verification and validation of the unit operations simulated by animation and graphical outputs. The program provides flexibility in terms of easy coding and debugging. A sub-program called as“Common Rules”has been developed like an expert system to control the main parameters used in the model and simulations.