Specification and scheduling of workflows under resource allocation constraints
Kaynak ayrım kısıtlamaları altında iş akışlarının tanımlanması ve planlanması
  1. Tez No: 143635
  2. Yazar: PINAR KARAGÖZ ŞENKUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI TOROSLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: işakışı planlama, mantık, kısıt programlama, kaynak, kaynak ayrım kısıtları, workflow, scheduling, logic, constraint programming, resource, resource allocation constraints
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
İşakışı, karmaşık ticari işlemleri oluşturmak üzere biraraya gelmiş görevler toplulu ğudur. İşakışları, aynı zamanda, görevlerin çalıştırılma sıraları, hangi şartlar altında çalışması gerektiği, görev senkronizasyonu ve görevler arası bilgi akışına dair tanımla maları da içerir. İşakışı çalışmadan önce, doğru bir çalışma şeması, diğer bir deyişle, işakışı planı belirlenmelidir. İşakışı planlama, görevlerin çalışma sıralarının, işakışı mantığına uygun olarak bulunmasıdır. İşakışı modelleme ve planlama üzerine yapılan araştırmalar, zaman ve nedensellik kısıtları üstünde yoğunlaşmıştır. Ancak, kaynak ayrımını tanımlayan diğer bir kısıt tipi de işakışları için eşit derecede önemlidir. Bir işakışı ortamında, görevlerin yapılması için gerekli olan personel, makina, yazılım ve benzeri ihtiyaçlara kaynak adı verilir. Bir görevin yerine getirilmesinin bir maliyeti vardır ve bu maliyet genellikle, görevin yerine getirilmesi için ayrılan kaynağa bağlı olarak değişir. Kaynak ayrım kısıtları, kaynakların dağılımına dair sınırlamalar tanımlar ve bu kısıtlar altında yapılan işakışı planlaması, görevler için doğru kaynak ayrımını sağlar. Bu çalışmada, zaman ve nedensellik kısıtlarının yanı sıra, kaynak ayrım kısıtları altında işakışı modelleme ve planlamayı sağlamak amacıyla iki yaklaşım sunulmak tadır. Birinci yaklaşımda, temel ve yenilik taşıyan parçaları, kaynakları ve kaynak ayrım kısıtlarını ifade edebilen bir işakışı tanımlama dili ve tanımlanan kısıtlar altında doğru kaynak ayrımını bulmak için, kısıt çözücü içeren bir planlayıcı olan bir işakışı yönetim sistemi mimarisi anlatılmıştır, ikinci kısımda ise, Concurrent Constraint Transac tion Logic (CCTR, Eşzamanlı Kısıt İşlem Mantığı) adini verdiğiniz, Constraint Logic Programming (CLP, Kısıt Mantık Programlama) ve Concurrent Transaction Logic'i (CTR, Eşzamanlı İşlem Mantığı) birleştiren bir formalizasyon ve bu formalizasyonu temel alarak geliştirilen bir işakışı planlayıcısı anlatılmaktadır. CCTR ile kaynak ayrım kısıtlarını tanımlamak, anlamlarını modellemek, böylece bu kısıtlar altındaki bir işakışı planını doğrulamak mümkün olmaktadir.
Özet (Çeviri)
Workflow is a collection of tasks organized to accomplish some business process. It also defines the order of task invocation or conditions under which task must be invoked, task synchronization, and information flow. Before the execution of the workflow, a correct execution schema, in other words, the schedule of the workflow, must be deter mined. Workflow scheduling is finding an execution sequence of tasks that obeys the business logic of workflow. Research on specification and scheduling of workflows has concentrated on temporal and causality constraints, which specify existence and order dependencies among tasks. However, another set of constraints that specify resource al location is also equally important. The resources in a workflow environment are agents such as person, machine, software, etc. that execute the task. Execution of a task has a cost and this may vary depending on the resources allocated in order to execute that task. Resource allocation constraints define restrictions on how to allocate resources, and scheduling under resource allocation constraints provide proper resource allocation to tasks. In this thesis, we present two approaches to specify and schedule workflows under resource allocation constraints as well as temporal and causality constraints. In the first approach, we present an architecture whose core and novel parts are a specifi cation language with the ability to express resources and resource allocation constraints and a scheduler module that contains a constraint solver in order to find correct re source assignments. In the second approach, we developed a new logical formalism, called Concurrent Constraint Transaction Logic (CCTR) which integrates constraint logic programming (CLP) and Concurrent Transaction Logic, and a logic-based work flow scheduler that is based on this new formalism. CCTR has the constructs to specify resource allocation constraints as well as workflows and it provides semantics for these specifications so that validity of a schedule can be checked.