World architecture: Local practices and their global context
Dünya mimarlığı: Yerel pratikler ve küresel ortam
  1. Tez No: 143675
  2. Yazar: CÜNEYT BUDAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDİ GÜZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş Mimarlık, Modernite, Küreselleşme, Internet, Contemporary Architecture, Modernity, Globalization, Internet
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu çalışmada, internetin küresel iletişim dizgelerinin gelişiminde devrim yaratacak potansiyeli ve mimarlığın mesleki söylemine egemen olan temel önermeleri sorgulamada oynayabileceği rol inceleniyor. Modernleşme ve küreselleşme süreçleri, yerel mimari pratikleri şimdiye dek şekillendirmiş ve gelecekleri için de tanımlayıcı olan genel bir çerçeve olarak tartışılıyor. Gelişme, hegemonya, yoksulluk ve yoksunluk, şimdiye dek mimari söylemde göz ardı edilen önemli konular olarak ele alınıyor. Yerleşik söylemde takıntı haline gelmiş konular ve uluslararası yayınlarda öne çıkarılıp ilgi odağı haline getirilen yönelişler yanlış idealler olarak eleştiriliyor. Değişik kimliklerin yeniden canlandırılmasını teşvik eden çoğulcu reçeteler yâlnızca merkez-çevre diyalektiğinin sürdürülmesine yarayacak programlar olarak eleştiriliyor. Bu çerçevede“Dünya Mimarlığı”kavramı özel bir tanım kazanıyor: Batı kaynaklı paradigmanın dışlayıcı seçkinciliği ve dogmatizmi yadsınarak, tüm yerel pratiklerin oluşturduğu çoğulluk ve bunların kültürlerüstü iletişiminden doğacak yeni bir paradigma öngörülüyor.
Özet (Çeviri)
This thesis is about the revolutionary potential of the Internet for enhancing global communication patterns and the role it may play in questioning the basic premises dominating the disciplinary discourse in architecture. The processes of modernization and globalization are discussed as the general conditions that have shaped the past and that will also define the future of local architectural practices. Development, hegemony, poverty and deprivation are considered as critical issues that are usually ignored in architectural discourse. The major preoccupations of the established discourse and the prevalent directions of interest promoted by the international media are criticized as false ideals. The pluralist recipes that encourage the retrieval of various identities are questioned as misleading programs that will only maintain the center-periphery dialectics.“World Architecture”attains a specific definition within this context: the exclusive elitism and dogmatism of the Western-based paradigm is ignored in favor of the multitude of local practices and a new paradigm that may emerge in their transcultural communication bypassing Western nodes.