Effects of television advertising on children-a survey on children in Kayseri
Televizyon reklamlarının çocuklar üzerindeki etkileri-Kayseri ilinde anket çalışması
  1. Tez No: 143725
  2. Yazar: ÖZLEM GÜLLÜOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF DEVRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: advertising, advertising and children, effects of advertising, survey on children
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET 1950'lili yıllar çocuklara yönelik televizyon reklamlarının çıkışa geçtiği dönemlerdir. Bu tarihi izleyen 15-20 yıl içerisinde bu sektör başlı basma önemli bir endüstri haline gelmiştir. Çocuklara yönelik reklamların sayıca artması beraberinde eleştirileri ve konuyla ilgili araştırma ihtiyacım da doğurmuştur. Reklamverenlerin ve şirketlerin temeldeki amacı her geçen gün zorlaşan market koşullarında bir adım önde olmaktır. Ancak bu noktada önemli bir sorun gündeme gelmektedir. Çocuklara yönelik TV reklamları onları hangi yönde etkilemektedir ve çocuklar günümüzün reklam dünyasındaki mesaj bombardımanına hem zihinsel hem de psikolojik olarak hazırlar mıdır? Etrafımızı çevreleyen ve reklam adı verilen olgu, her geçen gün bizleri ve geleceğimizin sermayesi olan çocukları etki altına almaktadır. Bu çalışmanın amacı çocuklara yönelik televizyon reklamlarım inceleyerek, televizyon reklamlanmn çocuklar üzerinde yarattığı düşünülen olumsuz etkileri başlıklar halinde incelemektir. Araştırma literatür taraması, İnternet araştırması ve anket çalışması yoluyla hazırlanmıştır. Konu ile ilgili yerli ve yabancı reklamcıların, akademisyenlerin ve reklam kuruluşlarının gerçekleştirdikleri araştırma ve sonuçları incelenmiştir. Çalışma kapsamında, alan araştırması olarak Kayseri ilinde belirlenen 2 okulda toplam 200 denek üzerinde bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda araştırmanın ilk kısmında; S Çocuklara yönelik televizyon reklamları genel hatlarıyla incelenmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde; S Televizyon reklamlanmn çocuklar üzerinde yaratabileceği olası olumsuz etkiler masaya yatırılmış ve araştırma verileri ışığında incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise; S Kayseri ilinde gerçekleştirilen anket çalışmasına yer verilmiştir. 200 denekle gerçekleştirilen çalışma 1. sınıf ve 8. sınıf öğrencilerine uygulanmış ve televizyon reklamlarına çocukların yaklaşumm ölçmeyi ve etkilerini tespit etmeyi amaçlamıştır. Anahtar Kelime: Reklam, reklam ve çocuk, reklamın etkileri, çocuklar üzerine anket vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 1950s are the years when the advertising aiming at children began to rise. In the following 15-20 years, the sector had become a major industry. The increase in the number of TV advertising aiming at children brought the criticism and the necessity to be examined with it. The basic purpose of advertisers and companies is to be one step ahead in the everyday- getting-hard market conditions. However, there is an important problem exists. In what ways the advertising aiming at children affect them and are the children ready to the message bombardment of today's advertising world both physically and psychologically? The thing that surrounds us and called advertising, every passing day takes us and our children are under its control. The aim of this study is to examine the ads aiming at children and the negative effects of them on children under titles. This study has been made by archive searches, via Internet and a survey. Native and foreign advertisers', academicians' and advertising agencies' researches, studies and their results related to the subject have been examined. In the study, a survey was done on 200 people in 2 schools in Kayseri. On this concern, in the first part of the research: - Television advertising aiming at children has been examined. In the second part of the research: - The negative effects of TV ads on children have been examined. In the last part of the research: - A survey done in Kayseri has been introduced. The study was done with 200 children and applied to 1st and 8ft class students and aimed at evaluating children's attitude towards TV ads and determining the effects.