Mental retarde çocuklarda kardiyovasküler uygunluk eğitim programının etkileri
The effects of cardiovascular fitness training in mentally retarded children
  1. Tez No: 144439
  2. Yazar: TARIK ÖZMEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NECMİYE ÜN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Mental retarde, kardiyovasküler endurans, solunum fonksiyon parametreleri, kardiyovasküler uygunluk eğitim programı, Mentally retarded, cardiovascular fitness, respiratory function parameters, cardiovascular fitness training program
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Mental retarde çocuklarda kardiyovasküler uygunluk eğitim programının etkileri, Âbant İzzet Baysal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı Yüksek Lisans Tezi, Bolu, 2005. Bu çalışmanın amacı, Mental retarde çocuklarda kardiyovasküler uygunluk eğitiminin kardiyovasküler uygunluk ve solunum fonksiyon parametreleri üzerine etkisini araştırmaktır. Bu çalışmaya hafif ve orta derece mental retarde 30 erkek çocuk dahil edilmiştir. Olgular iki gruba ayrılmıştır. Çalışmaya katılan eğitim grubunun yaş ortalaması 10.94±1.98 yıl, kontrol grubunun yaş ortalaması ise 11.43±2.03 yıldır. Eğitim grubuna 10 hafta boyunca kardiyovasküler enduransı geliştirmeye yönelik eğitim programı uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise bu zaman süresince herhangi bir eğitim programı verilmemiştir. Çalışmanın başlangıcında, eğitim ve kontrol grubunun kardiyovasküler endurans, vücut kompozisyonu, hız, kassal endurans, kalça fleksiyon ve diz fleksiyon-ekstansiyon izometrik kas kuvvetleri, solunum fonksiyon parametreleri değerlendirilmiştir. Ölçümler 10 hafta sonunda tekrar yapılmıştır. Kardiyovasküler uygunluk eğitiminin, eğitim grubunun kardiyovasküler endurans, hız, kassal kuvvet ve endurans, kalça fleksiyon ve diz fleksiyon- ekstansiyon kas kuvveti değerlerinde önemli artışlar meydana getirdiği görülmüştür (p0.05). Kontrol grubunda aynı parametreler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Çalışmamızda uyguladığımız kardiyovasküler uygunluk eğitim programının, mental retarde çocukların kardiyovasküler endurans düzeylerinde ve diğer fiziksel uygunluk parametrelerinde artışlara neden olduğu tespit edilmiştir. Bu programın, mental retarde çocukların çeşitli nedenlerden kaynaklanan düşük kardiyovasküler endurans düzeylerini arttıran bir eğitim programı olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The effects of cardiovascular fitness training in mentally retarded children, Abant İzzet Baysal University Health Sciences Institute MSc Thesis in Physical Therapy and Rehabilitation, Bolu, 2005. The aim of this study is to investigate the effects of cardiovascular fitness training on level of cardiovascular fitness and respiratory function parameters in mentally retarded children. Thirty children with mild to moderate mental retardation were included into this study. Subjects were divided into two groups. The mean age of the experimental group was 10.94±1.98 years, and that of control group was 11.43±2.03 years. The experimental group underwent a training program for ten weeks to improve cardiovascular fitness. Control group did not receive any training program during this period. Cardiovascular fitness, body composition, speed, muscular endurance, hip flexion and knee flexion-extension isometric muscular strength, respiratory function parameters of experimental and control group were evaluated at the beginning of the study. These measurements were repeated at the end of 10 weeks. It was observed that cardiovascular fitness training significantly increased cardiovascular fitness, speed, muscular endurance, hip flexion and knee flexion-extension isometric muscular strength in the experimental group (p0.05). There were no statistically significant difference in any parameters in the control group (p>0.05). It has been observed that the cardiovascular fitness training program applied in our study has led an improvement on the level of cardiovascular fitness and other physical fitness parameters in mentally retarded children. In conclusion we suggest that this training program could be used to increase low level cardiovascular fitness in mentally retarded children.