Dominant elde sese bağlı reaksiyon zamanının kadın-erkek arası karşılaştırılması, iş sağlığı ve güvenliği açısından değerlendirilmesi
Asssesment of the reaction time of the dominant hand to the sound is compared between man and woman, from occupational health and safety perspective
- Tez No: 144440
- Danışmanlar: PROF. DR. YASİN ARİFOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Cerebral dominans, Dominant el, Reaksiyon zamanı, îş sağlığı, İş güvenliği, Cerebral dominance, Dominant hand, Reaction time, Occupational health, Occupational safety. m
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET DOMİNANT ELDE SESE BAĞLI REAKSİYON ZAMANININ KADIN-ERKEK ARASI KARŞILAŞTIRILMASI, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Alper YILDnUM Yüksek Lisans, Anatomi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Yasin ARİFOĞLU Mart 2005, 86 sayfa Beyin hemisferlerinden öncelikle birini veya her ikisini birden kullananlar, cerebral fonksiyonlar açısından baza avantaj veya dezavantajlara sahip olabilirler. Bu durumun da iş güvenliği ve verimliliğine etkisi olabilir. Bu çalışma, cinsiyetler arası lateralizasyon ve reaksiyon zamanı farkının, iş sağlığı ve güvenliği üzerine etkilerinin belirlenmesini amaçlamıştır. Bu çalışmada, 67'si erkek, 104'ü bayan olmak üzere toplam 171 öğrencide, cinsiyetler arası lateralizasyon ve reaksiyon zamanı farkları incelenmiştir. Öğrencilerin el tercMerinin belirlenmesinde Edinburg Lateralizasyon Anketi kullanılmış ve Geschwind skoru ile değerlendirilmiştir. Reaksiyon zamanlan iv“Biopac MP30 sistemi”ile ölçülmüştür. Cinsiyet, toplam puan, ailesel yatkınlık ve demografik parametrelerin, lateralizasyona etkileri korelasyon analiz yöntemi kullanılarak incelenmiş ve sonuçlar SPSS 10.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak, baskın sağlak yada solakların reaksiyon zamanlarının, her iki elini kullananlara oranla daha uzun olduğu tespit edilmiştir ve bu sonuç istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bu sonuçlar bizi, baskın sağlak ya da solakların, uzun reaksiyon zamanlan nedeniyle hız-zaman ilişkisi gerektiren işlere uygun olmadıkları hipotezine ulaştırmıştır. Ayrıca, kadın ve erkek arasında dominant elde reaksiyon zamanı farkının olmadığı ortaya konmuştur. Tüm bu bulguların ışığında; hız - zaman ilişkisi gerektiren işlerde her iki elini eşit ya da eşite yakın oranda kullanan bireylerin tercih edilmesinin iş sağlığı ve güvenliği açısından, daha uygun olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSESMENT OF THE REACTION TIME OF THE DOMINANT HAND TO THE SOUND IS COMPARED BETWEEN MAN AND WOMAN, FROM OCCUPATIONAL HEALTH AND SAFETY PERSPECTIVE YDLDHUM, Alper MSc, Department of Anatomy Supervisor: ARÎFO?LU, Yasin Prof. Dr. March 2005, 86 page People using both hemispheres equally or only one hemisphere dominantly may have some advantages or disadvantages in their cerebral facility. It is also possible to relate this utility to the occupational safety and productivity. The aim of this study was to investigate the effects of reaction time and lateralization in respect to gender, occupational health and safety. In this study, we investigated variables of lateralization in male and female and their reaction time in a total of 171 students. This study groups includes 67 males and 104 females. Edinburgh Lateralization Inventory was also applied to determine the Geschwind Score. The reaction time was measured with a“Biopac MP30 system”and the correlation analyze was used to determine the effects of lateralization between gender due to their total Geschwind Scores, familial inheritance of cortical dominance and their demographic parameters. SPSS 10.0 program was used for the statistical analyze. 11As a result, this study observed that strong right and left-handers have longer reaction time than ambidexterity persons and this result was statistically significant. This finding is supporting the idea that people, who have longer reaction time to stimuli, are not suitable for the jobs, which requires speed - time reactions. It was also establish that there was no significant difference between man and woman in the dominant hand reaction time. In lights of these findings, for occupational health and safety, ambidexterity people should be preferred to speed / time required jobs.