Zihinsel özürlü çocuklarda fiziksel uygunluk eğitiminin reaksiyon zamanı üzerine etkisi
Effect of physical fitness training on reaction time in mentally retarded children
- Tez No: 132174
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ERBAHÇECİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Zihinsel özürlülük, reaksiyon zamanı, fiziksel uygunluk, fiziksel uygunluk eğitim programı
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma, zihinsel özürlü çocuklarda fiziksel uygunluk eğitiminin reaksiyon zamanı ve diğer fiziksel uygunluk parametreleri üzerine olan etkisini araştırmak ve bu çocuklar için uygun eğitim programım belirlemek amacı ile yapılmıştır. Çalışmaya, hafif ve orta derecede zihinsel özürü olan 50 çocuk dahil edilmiştir. Olgular iki eşit gruba ayrılmıştır. Çalışmaya katılan deney grubunun yaş ortalaması 14.52± 1.50 yıl, kontrol grubunun yaş ortalaması isel4.80±1.29 yıldır. Deney grubuna 12 hafta süresince kardiovasküler endurans, kuvvet ve reaksiyon zamanım geliştirmeye yönelik fiziksel uygunluk eğitim programı verilmiştir. Kontrol grubuna ise bu zaman süresince herhangi bir eğitim programı verilmemiştir. Deney ve kontrol grubunun başlangıçta işitsel ve görsel reaksiyon zamanı, kardiovasküler endurans, hız, çeviklik, dirsek ve diz fleksiyon-ekstansiyon izometrik kas kuvveti, el statik kuvveti, denge ve vücut kompozisyonu değerlendirilmiştir. Ölçümler başlangıçtan sonraki 12. hafta sonunda tekrarlanmıştır. Fiziksel uygunluk eğitiminin deney grubunun; işitsel ve görsel reaksiyon zamanını kısalttığı, kardiovasküler endurans, hız, çeviklik, diz ve dirsek fleksiyon-ekstansiyon izometrik kas kuvveti, el statik kuvveti ve dengelerinde anlamlı artışlar sağladığı görülmüştür (p0.05). Kontrol grubunda sayılan parametreler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Çalışmamızda uyguladığımız fiziksel uygunluk eğitim programının, zihinsel özürlü çocukların bağımsızlıklarında önemli rol oynayan, reaksiyon zamanı ve diğer fiziksel uygunluk parametreleri üzerine olumlu etki yaptığı tespit edilmiştir. Bu programın reaksiyon zamanım kısaltan ve diğer fiziksel uygunluk parametrelerini arttıran bir eğitim programı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate effect on reaction time in mentally retarded children and the other physical fitness parameters and to determine on appropriate training program for these children. Fifty children with mild to moderate mental retardation included in the study. Subjects were divided equally into two groups. The mean age of the experimental group was 14.52+1.50 years, and that of control group was 14.80±1.29 years. The experimental group underwent a physical fitness program for weeks to develop cardiovascular endurance, strenght, and reaction time. Control group did not receive any training program. Audio-visual reaction time, cardiovascular endurance, speed, agility, elbow and knee flexion-extension isometric mucsular strenght, hand static strength, balance, and body composition were evaluated. These measurements were repeated after the completion of 12 weeks. It was found that physical fitness training significantly shortened the audio-visual reaction time, and significantly increased cardiovascular endurance, speed, agility, knee and elbow flexion-extension isometric muscular strength, hand static strength and balance in the experimental group (p0.05). There was no significant difference in measured parameters for the control group (p>0.05). The physical fitness training program applied in this study has a positive effect on the reaction time and other physical fitness parameters which play on the important role in the independence of mentally retarded children. It has been concluded that this program decreased the reaction time and increased the other physical fitness parameters. Key Words; Mentally retarded, reaction time, physical fitness, physical fitness training program. VI