Askeri ceza ve tutukevindeki tutuklu ve hükümlülerin sosyo ekonomik durumları
The social-economical situations of the prisoners and convits in military prisons
  1. Tez No: 144472
  2. Yazar: HÜSEYİN KANAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAYHAN MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Suç Sosyolojisi, Ceza Hukuku, Kriminoloji, Sciology Of Crime, Criminal Justice, Criminology
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
107 ÖZET Askeri Ceza ve Tutukevindeki Tutuklu ve Hükümlülerin Sosyo Ekonomik Durumları Bu çalışmada askeri ceza ve tutukevinde bulunan insanlara, anket vererek ulaşıldı ve onlara işledikleri suç türleri, kendi açılarından suç işleme nedenleri soruldu. Aile, eğitim, gelir durumlarıyla ilgili sorular yöneltildi ve kır-kent kökenli olup olmadıkları araştırıldı. Gelir durumları orta, üst gelir gruplarına girip girmediklerine göre, benzer şekilde ailelerin, anne ve babaların gelir, eğitim ve iş durumlarına göre, aile ortamındaki kardeş sayılarına göre bu insanların suç türleriyle çapraz tablo şeklinde analizler yaparak bir takım genellemeler yapılıp yapılmaması ele alındı. Mamak Askeri Ceza ve Tutukevinde bulunan tutuklu ve hükümlülere anket verilerek ulaşıldı.Anket soruları sosyal bilimler için istatistiksel paket programında (SPSS) veriler değerlendirildi. Askeri Ceza ve Tutukevinde bulunan askeri şahısların çoğunlukla firar suçunu işledikleri, bunun nedeni olarak ekonomik koşulların yetersiz olduğu, askerliğe uyum problemi yaşadıkları belirlendi. Bu şahısların ailelerinin de zor ekonomik şartlar içinde bulunduğu tespit edildi. Kendilerinin, eşlerinin ailelerinin ve arkadaşlarının iyi eğitim alamadıkları ve çoğunlukla kent kökenli oldukları belirlendi. Bir çoğunun alacağı cezayı bilmedikleri askeri ceza sistemini öğrenemedikleri, amirlerinin bilgi desteğine ve danışmanlık hizmetine ihtiyaçlarının olduğu tespit edildi. Bu şahısların daha evvel suçla ilişkilerinin olduğu okul yıllarında arkadaşlarıyla ve tek başlarına tutuklu ve hükümlü durumuna düştükleri, suçlarının ikincil suç olduğu tespit edildi. Bu ve benzer koşullara sahip olan askeri şahısların amirleri tarafından yakından takip edilmesi, danışmanlık hizmeti ve Rehberlik ve Danışma Merkezi (RDM) hizmetlerinden azami ölçüde yararlandırılmasının faydalı olacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
108 SUMMARY The Social-Economical Situations Of The Prisoners And Convits in Military Prisons In this study,the people in military prisons were contacted by questionnaires and they were asked the types of crimes that they committed and the reasons why they committed those crimes. They were questioned about familial,educational and financial situations and researched whether they were of country or city origin. Analyses in the form of crosswise tables were performed according to the income groups which they belong to and their parents' financial situations and the number of their brothers as well. A number of generalizations were made with the help of these analyses. The prisoners and convicts in Mamak Military Prison were asked to fill out questionnaires. The data based on these questions were evaluated in Statistical Package for Social Sciences (SPSS). It was found out that the prisoners in military prisons committed mostly the crime of runnig away and the reasons why they committed this crime were the insufficient economical situation and adaptation problem to military life. It was also discovered that the parents of these people were in bad economical situation. It was detected that these people themselves, their families and friends couldn't get educated well and they were mostly of city origin. It was discovered that most of them did not know the punishment they would get, learn about the military punishment system, and they needed the support and counselling of their superiors. It was found out that these people had committed crimes and been prisoners or convicts before and their crimes were secondary crimes. It is considered to be useful that the military people with this kind of problems should closely be watched out by their superiors and have the benefit of the Guidance and Counselling Center (RDM) facilities.