Sürüntü yöntemiyle deri üzerindeki tükürük kalıntılarında amiloz enzimi aktivitesinin tespiti
- Tez No: 144488
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA YÜCEL BEYAZTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Amilaz, Tükürük, Cinsel saldın, Adli tıp
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada, deri üzerindeki tükürük kalıntılarında a-amilaz enzimi aktivitesinin belli bir süre geçtikten sonra sürüntü yöntemiyle saptanması planlandı. Çalışma 20 katılımcı üzerinde yapıldı. Katılımcılar her iki cinsten olup, değişik yaş gruplarından seçildi. Tükürük sürülmeden önce, temizlenmiş ön kol bölgesinde dermal sürüntü yöntemiyle a-amilaz enzim aktivitesi ölçüldü. Tükürük, önce numune kabı içerisinde toplandı ve sonra eküvyon çubuğuyla her iki ön kola daha önceden silinmez kalemle işaretlenmiş altı adet dört cm çaplı alana sürüldü. Deri üzerine sürülen tükürük miktarının aynı olması ve tükürük sürülmesinin aynı saatte olması sağlandı. Ayrıca 72 saat süresince her iki ön kol bölgesinin fiziksel, kimyasal veya biyolojik herhangi bir maddeye maruz kalması önlendi. Tükürük sürüldükten sonraki 0., 1,6., 12., 24., 48., 72. saatlerde dermal sürüntü yöntemiyle alman materyalinin numune kabındaki lcc'lik distile su içerisinde dilue edilmesinden sonra a-amilaz enzim aktivitesi Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin Biyokimya laboratuvannda tam otomatik yöntemle çalışılarak ünit/lhre değerinden tespit edildi. Elde edilen bulgular literatür bilgileri ışığında irdelendi. Bu çalışmada, deri üzerindeki tükürük kalıntılarında amilaz enzim aktivitesinin tespiti ve tespit edilebilme süresi adli olguların, Özellikle etkili eylem ve cinsel saldırı olgularının aydınlanması konusunda önemli bir yapıtaşı olacağı amaçlandı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, it has planned to fixed a-amylase enzim activity at spit remnant on the skin passed after evident time by method of the dermal swab. The work have maked on twenty willing test subjects. The test subjects have been on different age groups and both genders. Before the spit practises, on the cleaned two forearm areas by the dermal swabling methods a-amylase enzyme activity have been measured. The spit collected inside sample pot first and later it practised on four cm diameters area on both forearmes, which was signed before by nonerase pen, by the ecuvilation rod. The quantity of the spit was fixed which had been practised on the skin and have maked safe to spit practises at the same time practise on test subjects. Also, for 72 hours both forearms was avoided from contamination of physical, chemical and biological agents. After spit practised; at the beginning, on the 1st, 6th, 12th, 24th, 48th, 72th hours, kohl materials what was taken to the dermal swab by the ecuvilation rod from spit practises area, after dilued inside 1 cc distiled water at the sample pat, it had been determined after strive by whole automatic method at biochemistry labouratory of the hospital of Cumhuriyet University Medical Faculty. In this study, has been purposed that the establishment of amylase activity at spit remnant on the skin resudies and the ability of establishing period, would be an important structural element in the clarification of forensic event aspecially influential actions and sexual assault events. Keys words: Amylase, Spit, Sexual assault, Forensic medicine.