Çocuk, suç ve basın: suç haberlerinin içerik analizi
Child, crime and press: content analyses of crime news
  1. Tez No: 144487
  2. Yazar: GÜRDOĞAN DOĞRUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEN ERDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Suç, Basın, Haber, Child, Crime, Press, News
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Çocuk Suç ve Basın: Suç Haberlerinin İçerik Analizi Araştırma kapsamında, Yazılı Türk Basım'nda farklı okur kitlelerine ulusal düzeyde hitap eden ve haftalık tirajı en yüksek altı gazete olan, Hürriyet, Milliyet, Posta, Sabah, Star ve Zaman Gazetelerinin Ocak-Haziran 2003 arasında yayınlanan sayılan“İçerik Analizi”yöntemiyle incelenmiş, çocukların suç zanlısı ve suç mağduru olduğu toplam 324 habere rastlanmıştır. İncelenen toplam 324 haberin 103 'ünde (% 32.8) çocuk suç zanlısı, 221 'inde suç mağduru olarak işlenmiştir. 324 haberde çocukların suç sanlısı ve suç mağduru olduğu toplam 236 suçta, 148'i suç zanlısı ve 191 'i suç mağduru olmak üzere toplam olarak 339 çocuk haberlere konu olmuştur. Yazılı basında, çocukların suç zanlısı ve suç mağduru olduğu haberler işlenirken bazen dikkatsiz davranıldığı, çocuğun adı, soyadı, annesinin veya babasının adı, soyadı yazılarak, fotoğrafları yayınlanarak, okulu, arkadaşları, yaşadığı çevre hakkında bilgiler verilmek suretiyle teşhir edildiği, ayrıca suç zanlısı çocuklara ilişkin haberler verilirken zaman zaman çocuğu suçlayıcı senaryolar yazıldığı tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; suç mağduru çocuklar maruz kaldığı suç neticesinde hayatım kaybetmişse daha fazla teşhir edilmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Child, Crime and Pres: Content Analyses of Crime News In this research, the issues between January and June 2003 of Hürriyet, Milliyet, Posta, Sabah, Star and Zaman newspapers, which are national and best seller among the Turkish newspapers, have been examined through the“content analyses”method and a total of 324 pieces of news in which children were the suspects of crime and victims have been found. The children are the subjects of the news as the suspect in 103 (32.8%) out of 324 pieces of news examined and as the victim in 221. A total of 339 children, 148 of whom are the suspect and 191 the victim in 236 criminal events in which narrated through these324 pieces of news, are the subject of them. In the press, while they narrate the news in which children are the suspect or the victim, it has been determined that they sometimes treat carelessly; they expose the children through giving information about their school, friends, environment by printing the name, surname of the children, the name and surname of their mother or father, by publishing their pictures. According to the results of the research if the children who were the victim lost their lives as a result of the crime which they were exposed to, they publicize the children much more.