Mutfak personelinden izole edilen koagulaz negatif stafilokokların toksin oluşturma yeteneği ile bazı antibiyotiklere karşı duyarlılıklarının araştırılması
Isolation of coagulase-negative staphylococci from restaurant workers and investigation of their enterotoxigenity and susceptibility of some antibiotics
  1. Tez No: 144511
  2. Yazar: HALUK ÇEPOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEYLA VATANSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Enterotoksin, Stafilokok, KNS, Gıda çalışanları, Antibiyotik, Enterotoxin, Staphylococci, CNS, Food handlers, Antibiotics
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
59 5. ÖZET Mutfak Personelinden İzole Edilen Koagulaz Negatif Stafilokokların Toksin Oluşturma Yeteneği ile Bazı Antibiyotiklere Karşı Duyarlılıklarının Araştırılması Sarıkamış'ta, lokantalarda çalışan 25 gıda çalışanının ellerinden ve burnundan izole edilen koagulaz-negatif stafilokokların (KNS), bazı antibiyotiklere karşı duyarlılıkları ve toksin üretme yetenekleri araştırıldı. Değişik lokantalarda çalışan gıda çalışanlarının, ellerinden elde edilen toplam 92 stafilokok izolatından 7'sinin koagulaz-pozitif stafilokok (KPS) olduğu, 85'inin (%68) ise KNS olduğu belirlendi. Aynı şekilde çalışanların burunlarından 13 KPS ve 96 (%76,8) KNS izolatı elde edildi. Burundan elde edilen KNS izolatlarının tamamı vankomisin ve gentamisine duyarlı bulunurken, ellerden elde edilen KNS izolatlarının tamamı gentamisine ve biri hariç tüm izolatlar da vankomisine duyarlı bulundu. KNS izolatlarının, 4'ü ellerden (%4,7) ve 5'i (%5,21) burundan olmak üzere, 9 tanesi metisiline karşı dirençli bulundu. Burun izolatlarının %36,11 ve %28,42'si, el izolatlarının ise %29,11 ve %33,33'ü sırasıyla tetrasiklin ve eritromisine dirençli bulundular Sadece ellerden izole edilen bir KNS izolatının, Stafilokokkal Enterotoksin E (SEE) ürettiği saptandı. Gıda çalışanlarının ellerinden izole edilen enterotoksijenik KNS'ların, gıdayı kontamine ettiği durumlarda, gıda zehirlenmesine neden olabilecekleri bir gerçektir. Bu nedenle de stafilokokkal gıda zehirlenmesi olayları araştırılırken, enterotoksin üreten KNS'ların da varlığı göz önünde tutulmalıdır. Gıdaların, gıda çalışanları kaynaklı KNS suşlarından korunması için, gıda çalışanlarında enterotoksijenik KNS'ların varlığının kabul edilmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
60 6. SUMMARY Isolation of Coagulase-Negative Staphylococci From Restaurant Workers and Investigation of Their Enterotoxigenicity and Susceptibility of Some Antibiotics Coagulase-negative staphylococci (CNS) were isolated from the nose and hands of 25 food handlers in restaurants in Sarikamis and studied for the resistance to some antimicrobial agents and production of Staphylococcal enterotoxins. A total of 92 isolates of staphylococcal species consisting of 7 coagulase-positive staphylococci (CPS) and 85(68%) CNS was isolated from the hands of the food handlers in different restaurants. Similarly, 13 CPS and 96 (76.8%) CNS isolates were cultered from the nares of the workers. All the nasal CNS isolates were susceptible to vancomycine and gentamicin and all the hand CNS isolates were also susceptible to gentamicin, except one isolate of all the hand isolates were susceptible to vancomicin too. From all the CNS isolates, 9 of them 4 (4.7%) and 5 (5.21%) isolates from hand and nares respectively were resistant to methycillin. In all, 36.11% and 28.42% nasal isolates, 29.11% and 33.33% hand isolates were resistant to tetracyclin and erythromicin respectively. Only one hand isolate from all CNS isolates produced staphylococcal enterotoxin E (SEE). The detection of enterotoxigenic CNS on food handlers suggests that such strains may contribute to food poisoning if food is contaminated by them. It is recommended that enterotoxigenic CNS should not be ignored when investigating suspected cases of staphylococcal food poisoning Increased awerness of enterotoxigenic CNS carriage among food handlers is also necessary to avoid contamination of food with these strains.