İktisadi büyümede beşeri sermayenin rolü: Türkiye uygulaması
The role of human capital in economic growth: Turkey application
- Tez No: 144671
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİCRAN SEREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Beşeri Sermaye, Ekonomik Büyüme, Türkiye, Kointegrasyon, Nedensellik m, Human Capital, Economic Growth, Turkey, Cointegration, Causality IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
İktisadi Büyümede Beşeri Sermayenin Rolü: Türkiye Uygulaması ÖZET Bu çalışmanın amacı beşeri sermaye ile iktisadi büyüme arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bu amaçla öncelikle temel kavramlar tanımlanmış ve bu kavramlar arasındaki ilişki ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde beşeri sermaye-büyüme ilişkisi hakkında yayınlanmış temel makaleler incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise beşeri sermayenin, Türkiye'de, büyümeyle arasındaki uzun dönemli ilişki test edilmiştir. Katsayılar arasında kaç tane kointegre vektör olduğunun tespiti için Johansen En Yüksek Olabilirlik Oranı testi (LR test) kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, 1955-2000 dönemi için, beşeri sermayeyle büyüme arasında, uzun dönemde, pozitif bir ilişki bulunmaktadır. Ayrıca yapılan Granger nedensellik testi sonuçlarına göre ise beşeri sermaye ile gelir arasında, gelirden beşeri sermayeye doğru bir nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Role of Human Capital in Economic Growth: Turkey Application ABSTARCT The purpose of this study is to investigate the relationship between human capital and economic growth. In this contex, the first chapter describes the basic concepts and depicts the relations among these concepts. In the second chapter, the articles about the connection between the human capital and the economic growth are analysed. In the third chapter it is tested if human capital has positive effect on economic growth in long-run. It is used the Johansen Maximum Likelihood Ratio test (LR test) to find how many cointegrated vectors among the coefficients. The results from last chapter shows that in long run, human capital has positive impact on economic growth for the period 1955-2000. Moreover, according to the findings of the Granger causality test human capital Granger caused by the economic growth.