Manyas Ovası, Susurluk Çayı, Balıkesir Ovası ve Kocaçay (Balıkesir) arasında kalan sahanın bitki coğrafyası
Manyas Plain, Susurluk River and geopraphy of the arae between Balıkesir Plain and Kocaçay
- Tez No: 144675
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Bitki coğrafyası, Manyas, Balıkesir, Sularya Dağı, Kayın (Fagus orientalis). m, Vegetation geography, Manyas, Balıkesir, Sularya Mountain, Beech (Fagus orientalis). IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, Manyas - Balıkesir arasında kalan sahadaki bitki örtüsünün dağılışının ve bu dağılışa yön veren fiziki faktörlerin tespitidir. Daha geniş alanları kapsadığı için önceki çalışmalarda sahadan yüzeysel olarak bahsedilmiştir. Bu çalışmalar doğrudan bu sahayla ilgili olmadığından bitki örtüsü hakkında detaylı bilgi vermemektedir. Bu nedenle araştırma, sahanın mevcut bitki örtüsünü ve bu bitki örtüsü ile fiziki coğrafya şartlan arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı hedeflemiştir. Çalışma esnasında mevcut literatür, iklim verileri, rölyef, jeoloji ve toprak özellikleri ile Orman Bölge Müdürlüğü'nün amenajman haritalarından yararlanılmıştır. Arazi çalışmaları sırasında toplanan bitki numuneleri teşhis edilerek bitki örtüsünün dağılışı belirlenmiştir. Dönmez, Güngördü, Sönmez ve Avcı'nın bitki coğrafyası çalışmalarında takip edilen metod kullanılarak; tespit edilen bitki türleri ile dağılış gösterdikleri sahanın fiziki coğrafya şartları arasındaki ilişkiler ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırma sonuçları; Akdeniz ile Karadeniz iklimi arasında Marmara (Geçiş) iklimi özelliği gösteren sahadaki bitki dağılışının nemli ormanlar sahası, kuru ormanlar sahası ve tahrip sahaları olmak üzere üç gruba ayrıldığını göstermiştir. Sahada hakim türler; meşe (Quercus), kayın ( Fagus orientalis), kızılcam (Pinus brutia) ve karaçam (Pinus nigra) ormanlarıdır. Bitki örtüsü sahada yetişme şartlarına uygun şekilde dağılış göstermiş, ancak beşeri etkenlerin de zaman zaman bitki dağılış alanlarını belirlediği görülmüştür. Yetişme şartlarından öncelikle etkili olan fiziki faktörler iklim ve rölyeftir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this study is to determine the distribution of vegetation in the area between Manyas and Balıkesir and the physical factors which affect this distribution. The vegetation of this area was superficial mentioned in the previous studies. Because these previous studies were not directly related to this area, they were far from giving details about vegetation within. Because of this reason, this study aims to put forward the present vegetation of the area and the relationship between this vegetation and physical geographic factors. During the study, I have benefited from the previous studies, the climate data, the relief and geological oil characteristics and the maps of Forest Zone Management. The distribution of vegetation was determinated by identifying the collection of plant species samples which had been collected during the fieldwork. The relationship between the identified vegetation species and the physical geographic condition of the area where the vegetation was collected was put forward, by using the method which Dönmez, Güngördü, Sönmez and Avcı had followed in their previous vegetation studies. The results of study show that the area which has a climate between Mediterranean Climate and Black Sea Climate called Marmara Climate can be divided into tree areas as humid forest area, dry forest area and destruction area. The dominant species in the area: are oak (Quercus), beech (Fagus orientalis), red pine (Pinus brutia) and black pine (Pinus nigra) forest. The vegetation is distributed according to growing conditions, but sometimes the effect of human factors on the distribution of the vegetation is realized. The other factors that affect growing conditions are the climate and the relief.