1980 sonrası kadın romancılarımızın (Adalet Ağaoğlu-Ayla Kutlu-Ayşe Kulin-Buket Uzuner) romanlarındaki kadına bakış
Point of view at the novel of after 1980 female authors (Adalet Ağaoğlu-Ayla Kutlu-Ayşe Kulin-Buket Uzuner)
- Tez No: 144685
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bakış açısı, ideal, kadın, roman, kahraman, Point of view, ideal, woman, novel, hero
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
IV ÖZET Roman, insanı insana anlatan bir edebiyat törüdür. Düşündüklerini, yaşadıklarını, acılarını, ideallerini birileriyle paylaşmak isteyen yazarlar romanlarında yarattıkları kahramanlarla kendilerini ifade etmişlerdir. Bu çalışmada 1980 sonrası kadın yazarlarımızın ( Adalet Ağaoğlu, Ayla Kutlu, Ayşe Kulin, Buket Uzuner) romanlarmdaki kadına bakış açısı incelenmiştir. Bu incelemede yazarlar ile kahramanlar arasındaki ilgi araştırılmış; yazarların kadın kahramanlara bakış açılan alıntılardan hareketle açıklanmıştır. Çalışmanın etraflıca değerlendirilebilmesi için Türk romanın tarihsel gelişimi de çalışmaya dahil edilmiştir. Bu çalışma 1980 sonrası kadın romancıların çizdiği ideal Türk kadınının özelliklerini de belirleyen bir incelemedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Novel is the sort of literature which tells human-being so much about its nature. Authors who wants to share thei ideals, sorrows, ideas and experiences have expressed themselves using the heros that they have created so far. Our female authors' regards ( especially after 1980) have been carefully studied in this study. The relationship between the authors and heros have been carefully studied and authors' opinions based on their works have also been explined. The historical development of the novel in Turkey has been included in this work. This study also defines the qualities of ideal Turkish women by women authors after 1980.