Geopolitical discourse matters: Turkey and Israel
Jeopolitik söylem fark yaratır: İsrail ve Türkiye
- Tez No: 144723
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel Jeopolitik, jeopolitik söylem, İsrail, Türkiye. ıı, Critical Geopolitics, geopolitical discourse, Israel, Turkey
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu tezde jeopolitik söylemin dış politika eylemlerini şekillendirmedeki fark yaratan rolü tartışılmıştır. Teorik çerçeve olarak Eleştirel Jeopolitik yaklaşımının perspektifi benimsenmiştir ve bu teorik çerçeveye uygun olarak da siyasi elitin jeopolitik söylemi üzerine odaklanılmıştır. İsrail ve Türkiye'deki siyasi elitin jeopolitik söylemine atıflarda bulunularak jeopolitik söylemin bazı dış politika seçeneklerini marjinalize ederken bazı seçenekleri mümkün kıldığı tartışılmıştır. Önce bu ülkelerdeki jeopolitik söylemin ana bileşenleri - ki bunlar İsrail'de 'diğerlerinden farklı olma (exceptionalism)', 'Yahudilik (Jewishness)', 'güvenlik (security)' ve Türkiye'de 'coğrafyanın belirleyiciliği (geographical determinism)' ve 'Batılılık/ Avrupalılık (Westernness/Europeanness)'tır - belirlenmiştir. Daha sonra da Oslo Barış Anlaşması ve Türkiye-AB ilişkileri örnekleri kullanılarak, bu bileşenlerin farklı şekillerde çerçevelenmesinin dış politika eylemleri açısından nasıl bir fark yarattığı gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis it is argued that geopolitical discourse matters in shaping the practices of foreign policy. The perspective of Critical Geopolitics approach is adopted as the theoretical framework and in conformity with this framework; this study focuses on the geopolitical discourse of the political elites. With reference to the geopolitical discourses of the political elites in Israel and Turkey, it is discussed that geopolitical discourse makes certain foreign policy options possible while marginalizing some others. Firstly, the main components of the geopolitical discourses in those countries, which are 'exceptionalism', 'Jewishness', 'security' in Israel and 'geographical determinism' and ' Westernness/Europeanness' in Turkey', are identified. Then, the case of Oslo Peace Accords and the case of Turkey- EU relations are used in order to illustrate how different framings of these components matter in terms of foreign policy practices.