'Identity' problematique in international relations theory
Uluslararası ilişkiler kuramında 'kimlik' sorunsalı
  1. Tez No: 144722
  2. Yazar: MUSTAFA GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kimlik, Konstrüktivizm, Konvansiyonel Konstrüktivizm, Eleştirel Konstrüktivizm, Kimliksel Tanımlama Teorisi, Meşruiyet Krizi, Identity, Constructivism, Conventional Constructivism, Critical Constructivism, Identification theory, Legitimation Crisis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma genelde Uluslararası İlişkiler kuramında ve özelde inşacı kuramda (konstrüktivizmde) kimlik kavramsallaştınlmasına ilişkin bir değerlendirme sunmayı amaçlamaktadır. Uluslararası İlişkiler kuramı çalışmalarında, 'kimlik' olgusu değişik anlamlar almakta ve farklı kategorisel alanlara atıfta bulunmaktadır. 'Kimlik' olgusu konstrüktivistler arasında da farklı şekillerde ele alınmaktadır. Çelişkisel olarak, Uluslararası İlişkiler disiplininde aynı terim (kimlik terimi) bazen birbirine zıt olan görüşleri savunmak için kullanılmaktadır. Yani konstrüktivizm de ve Uluslararası İlişkiler kuramında kullanılan 'kimlik' terimi anlamca karmaşıklık arzetmektedir. Buna ek olarak, 'kimlik' terimi Uluslararası İlişkiler disiplininde bu terimi en çok kullanan konstüktivistler arasında bile anlamca kapalıdır. Konvansiyonel konstrüktivistler kendi aralarında aynı kategorik 'kimlik' olgusu oluşturmalarına rağmen çalışmalarında anlaşılmazlık ve kapalı olma problemini yenememişlerdir. Bu durumda konvansiyonel konstrüktivistler arasında 'kimlik' olgusu aynı kategorik değere atıfta bulunduğundan anlamca karmaşık değildir; fakat 'kimlik' terimi açıklanmamış ve muğlak bırakılmıştır. Kimlik çalışmalarındaki bütün bu entellektüel arızalar Uluslararası İlişkiler teorisyenleri için üzüntü verici iken konstrüktivist uzmanlar için ölümcül kusurlardır. Bu yüzden bu çalışma 'kimliksel tanımlama kuramına ve Jürgen Habermas'ın yaklaşımlarına dayanarak 'kimlik' kavramsallaştınlmasında alternatif bir çerçeve sunmaktadır. 'Kimliksel tanımlama' kuramı Uluslararası İlişkiler disiplininin kimlik çalışmalarındaki anlamca karmaşıklık problemini çözebilir. Habermas'ın kuramı ise konstrüktivizmde 'kimlik' kavramının analitik olarak açık bir şekilde çalışılmasını kolaylaştırabilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to provide an assessment of 'identity' conceptualizations in International Relations theory generally, and in constructivism particularly. The underlying argument is that 'identity' takes different meanings and refers to divergent categorical realms in the IR theory literature. The notion of 'identity' has been taken in different senses among constructivists as well. Ironically, the same term, identity, is employed sometimes to defend two opposing views in the discipline of IR. Therefore, 'identity' is an ambiguous term in constructivism and in IR theory. Moreover, 'identity' is a vague term even in the literature of conventional constructivists, who are most frequent users of the term in the field. Although the conventional constructivists produce the same notion of 'identity' among themselves, their works suffer from the problem of 'obscurity' and 'vagueness'. Thus, 'identity' among conventional constructivists is not ambiguous, because they refer to the same category. Yet, the term is left unexplained and vague. All these intellectual failures in the studies of 'identity' are troublesome for some IR theorists but fatal for constructivist scholars. Therefore, this work offers an alternative way to conceptualize identity by bringing in 'identification' theory and the Jürgen Habermas' approaches. While identification theory can eliminate the 'ambiguity' problem in identity studies in the field, Habermasian theorizing may help to study 'identity' in constructivism in an analytically clear respect.