Mimarlıkta teknoloji ve bilimin etkilerinin 'Mimar-mimarlık mesleği ve mimari ürün' başlıklarında incelenmesi
An investigation of the effects of technology and science on architecture under the headings of 'Architect-architecture-architectural product'
  1. Tez No: 145122
  2. Yazar: SERBÜLENT VURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONAY ÇEVİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimarlık - Bilim Etkileşimi, Mimarlık - Teknoloji Etkileşimi, Mimarlık / Bilim-Teknoloji Viskilerinin Gelişimi VI, Architecture-Science Interaction, Architecture-Technology Interaction, The Development of Interactions Between Architecture and Science-Technology VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
ÖZET Tarih boyunca insanların en büyük mücadelesi, içinde bulunduğumuz kozmosun zorluklarıyla başa çıkmak ve sırlarını çözmek üzerine olmuştur. Bu amaçla ortaya çıkarılan bilim, teknoloji ve mimarlık, sürekli gelişim ve değişim gösteren etkinlikler olmuştur. Bu gelişim ve değişim sürecine bakıldığında mimarlığın düşünsel ve/veya yapısal anlamda farklı disiplinlerle ilişkilerinin olması, onlara öykünmesi, referans alması kaçınılmazdır ve en önemli etkileşim kaynaklan bilim ve teknoloji olmuştur. Bu bağlamda yapılan çalışmanın amacı; bilim, teknoloji ve mimarlığın gelişim sürecini ayrı ayrı ve üst üste okuyarak ortaya çıkan ilişkileri, bilimin ve teknolojinin yaşadığı değişimlere paralel olarak, mimarlığın geçirdiği veya geçiremediği değişimleri incelemektir. Özellikle metaforik ilişkilerin yoğunlaştığı ve sanatsal-entelektüel mimar kimliğinin ön plana çıktığı 20. yüzyıl mimarlığından, teknik-bilimsel yetkinliğin tekrar ağırlık kazanmaya başladığı 21. yüzyıl mimarlığına geçişte, oldukça popüler hale gelen bu konuyu ve süreci incelemek; mimarlığın bugününü ve geleceğini anlamamız ve anlamlandırmamız açısından oldukça önemlidir. Yukarıda belirtilen gereklilikler doğrultusunda yapılan bu çalışmada, bilimin başlangıcı olarak kabul edilen Antik dönemden günümüze, Mimarlık/Bilim-Teknoloji etkileşimleri“mimar, mimarlık mesleği ve mimari ürün”başlıklarında incelenmiştir. Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Giriş, Amaç ve Kapsamın verildiği Genel Bilgiler bölümünün ardından, Yapılan Çalışmalar (A) bölümünde bilim, teknoloji ve mimarlığın gelişim süreci ayrı başlıklarda incelenmiştir. Yöntem, Bulgular ve İrdelemeler başlıklarının yer aldığı Yapılan Çalışmalar (B) bölümünde ise, öncelikle çalışmanın yöntemi belirtilmiş ve tespit edilen mimarlık/bilim-teknoloji etkileşimleri, belirtilen sistematikle aktarılmış ve yorumlanmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise, belirli bir süreçte Mimarlık/Bilim-Teknoloji etkileşiminin tespit edilen türleri, nasıl bir gelişim ve değişim gösterdiği, ilişkileri- ilişkisizlikleri, çelişkileri,...vb ortaya konmuş ve çalışmanın geleceği ile ilgili bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY An Investigation of the Effects of Technology and Science on Architecture under the Headings of“Architect-Architecture-Architectural Product”Throughout history, the biggest straggle of human beings has been about coping with the difficulties of this cosmos and unveiling its secrets. Science, technology and architecture were created to achieve this, and they have always been in a continuous progress. When we look at this process of progress and change, we can see that having some relationships with different disciplines in intellectual and/or structural sense, imitating them, and taking them as its models are inevitable for architecture; and the most important sources of interaction have been science and technology. The aim of this study is to investigate the relationships between architecture and science-technology by probing into their historical processes separately, and the changes that architecture has or has not experienced. During the transition from the 20th century architecture, which had intense metaphoric relationships and which highlighted the artistic- intellectual architectural identity, into the 21st century architecture, in which technical- scientific perfection is regaining weight, investigating this popular topic is very important for a better understanding and interpretation of the today and future of architecture. The interactions between architecture and science-technology were investigated under the headings of“Architect, Architecture and Architectural Product.”The study contains four main sections: The General Information section contains the introduction, aims and scope of the study; Literature Review (A) contains the separate analyses of the development of architecture, science and technology in the developmental process of architecture; Literature Review (B) contains the Method and Findings and Discussion subsections. It also describes and interprets in a systematic way the interactions found between architecture and science-technology. Conclusions and Recommendations section shows the types of interaction between architecture and science-technology, their development and change, and relationships and contradictions between them. It also gives some recommendations for future research.