Bundle pricing of inventories with stochastic demand
Rassal talep dağılımı altında paket ürünlerinin fiyatlandırılması
  1. Tez No: 145543
  2. Yazar: ZÜMBÜL BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ GÜRLER, YRD. DOÇ. DR. ALPER ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Paketleme Stratejisi, Fiyatlandırma, Rassal Talep, Gelir Yönetimi, Bundling Strategy, Pricing, Stochastic Demand, Revenue Manage ment
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada, bozulabilir iki ürünün tek tek ve paket halinde satıldığı durumda, bir sezondaki fiyatlandirilmasi incelenmiştir. Talepler, oranı fiyata bağlı Poisson sürecine göre gelmektedir. Müşterilerin ürünlere ödemek istediği en yüksek fiyat ların normal dağılımla gösterilebileceği varsayılarak, beklenen geliri en çoklayan fiyatları belirlenmiştir. Farklı rezervasyon fiyatları dağılımı, farklı talep oran ları ve farklı başlangıç envanter seviyeleri gibi koşullar altında, üç paketleme stratejisinin (karma paketleme, saf paketleme ve paketlememe) performansları değerlendirilmiştir. Sayısal analizler sonucunda, paketlenmemiş ürün fiyatlarının yüksek değerlere sabitlenmesi durumunda, beklenilen kazancın rezervasyon fiyat larının korelasyonu ile ters orantılı olduğu görülmüştür. Fiyatlar düşük değerlere sabitlendiğinde, beklenilen kazancın korelasyonla doğru orantılı olarak değiştiği tespit edilmiştir. Paketlemenin, envanterin kısıtlı olduğu durumlarda en verimsiz olduğu gözlemlenmiştir. Sayısal analizler, karma paketleme stratejisinin, özellikle rezervasyon fiyatlarının negatif bağımlı oldukları durumlarda diğer stratejilerden daha iyi sonuçlar verdiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we consider the single period pricing of two perishable products which are sold individually and as a bundle. Demands come from a Poisson Process with a price- dependent rate. Assuming that the customers' reservation prices follow normal distributions, we determine the optimal product prices that maximize the expected revenue. The performances of three bundling strategies (mixed bundling, pure bundling and unbundling) under different conditions such as different reservation price distributions, different demand arrival rates and different starting inventory levels are compared. Our numerical analysis indicate that, when individual product prices are fixed to high values, the expected revenue is a decreasing function of the correlation coefficient, while for low product prices the expected revenue is an increasing function of the correlation coefficient. We observe that, bundling is least effective in case of limited supply. In addition, our numerical studies show that the mixed bundling strategy outperforms the other two, especially when the customer reservation prices are negatively correlated.