Testers' perceptions of test development process, and teachers' and testers' attitudes towards the resulting achievement at Muğla University School of Foreign Languages
Muğla Üniversitesi Yabanci Diller Yüksek Okulu'ndaki sınav sorumlularının sınav gelişim sürecine yönelik algıları ve, öğretmenlerin ve sınav sorumlularının uygulanan başarı sınavlarına yönelik tutumları
- Tez No: 145544
- Danışmanlar: DR. BİLL SNYDER, DR. JULİE MATHEWS AYDINLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Başarı Sınavları, Sınav Tarifnamesi, İçerik Geçerliliği, Sınavın Öğretim Sürecine olan Etkisi vıı, Achievement Tests, Test Specifications, Content Validity, Washback
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET MUĞLA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEK OKULUNDAKİ SINAV SORUMLULARININ SINAV GELİŞİM SÜRECİNE YÖNELİK ALGILARI VE, ÖĞRETMENLERİN VE SINAV SORUMLULARININ UYGULANAN BAŞARI SINAVLARINA YÖNELİK TUTUMLARI Elif Aydın Yüksek Lisans, Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Bill Snyder Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Julie Mathews-Aydinh Haziran 2004 Bu çalışma Muğla Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulundaki sınav sorumlularının sınav gelişim sürecine yönelik algılarını, ve öğretmenlerin ve sınav sorumlularının uygulanan başarı sınavlarına yönelik tutumlarını incelemiştir. Bu çalışmaya, halen Muğla Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulunda çalışan 30 İngilizce öğretmeni ve beş sınav görevlisi katılmıştır. Bu çalışmada iki veri toplama aracından faydalanılmıştır. İlk olarak, öğretmenlere ve sınav sorumlularına anket verilmiştir. İkinci olarak da, anketlerin veri analizinin ardından, beş sınav sorumlusu ve rastgele seçilen beş öğretmen ile mülakatlar yapılmıştır. Veri analizi Muğla Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulunda çalışan sınav sorumluları ve öğretmenlerin kurumda kullanılan başarı sınavlarına karşı olumlu tutumlar geliştirdiğini ortaya koymuştur. Katılımcılar sınavların öğretim uygulamalarıyla yakından uyum sağladığını ve öğrenim üzerine yararlı geridönüt vısağladığım belirtmişlerdir. Veri, ayrıca müfredatta açık öğrenim amaçlarının eksikliği, sınavların öğretim ve öğrenim üzerindeki mümkün olabilecek olumsuz etkileri, sınav tasarım süreci için hazırlanan sınav tarif namesinin eksikliği, ve sınırlı sayıda otantik sınav sorularının kullanımı gibi zayıf noktaları ortaya çıkarmıştır. Mülakatlardan elde edilen veri, sınav hazırlama sürecinde öğretmenler ve sınav sorumluları arasında aktif işbirliği olmadığını ortaya koymuştur. Anketlerin bulguları, öğretmenlerin çoğunun sınav biriminde çalışmak istemediğini, ve sınav sorumlularının çok yoğun çalışma saatleri, sınav biriminde çalışmalarının karşılığını alamadıkları konusunda şikayetleri olduğunu göstermiştir. Bu çalışmanın sonuçları, daha iyi sınav uygulamaları elde etmek için, Muğla Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu 'nda açık müfredat amaçlarına ihtiyaç olduğunu öne sürmektedir. Sınav sorumluları mali açıdan desteklendirildiği ve ders saatleri azaltıldığı takdirde, kurumda sınav hazırlama çalışması daha cazip hale getirilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TESTERS' PERCEPTIONS OF TEST DEVELOPMENT PROCESS AND TEACHERS' AND TESTERS' ATTITUDES TOWARDS THE RESULTING ACHIEVEMENT TESTS AT MU?LA.UNIVERSITY SCHOOL OF FOREIGN LANGUAGES Elif Aydın M. A., Department of Teaching English as a Foreign Language Supervisor: Dr. Bill Snyder Co-Supervisor: Dr. Julie Mathews-Aydinh June 2004 This study investigated testers' perceptions of test development process at Muğla University School of Foreign Languages and teachers' and testers' attitudes towards the resulting achievement tests. 30 English teachers and five testers who currently work at Muğla University School of Foreign Languages participated in this study. Two data collection instruments were employed in this study. First, the teachers and testers were given a questionnaire. Second, interviews with five testers and five randomly chosen teachers were carried out after the analysis of the questionnaires. Analysis of data revealed that both teachers and testers working for Muğla University School of Foreign Languages have positive attitudes towards the tests used in the institution. Participants stated that the tests closely match with teaching practices and provide useful feedback on the learning process. The data also pointed IVto weaknesses such as the lack of explicit learning objectives in the curriculum, the possible negative effects of the tests on teaching and learning, the lack of test specifications for the test design process and the limited use of authentic tasks in the tests. The data gained from the interviews indicated that there is no active cooperation between the teachers and testers in the test preparation process. The findings of the questionnaires showed that most of the teachers do not want to work in the test unit, and the testers have complaints about having excessive working hours, and not being rewarded for their work in the testing unit. The results of this study suggest that explicit curriculum objectives are needed at Muğla University School of Foreign Languages in order to achieve better testing practices. The testing work may be more attractive in the institution if the testers are given financial support or their teaching hours are reduced.