Capital's response to globalization: A comparative analysis of adjustment patterns of markups in post-liberalization countries
Sermayenin küreselleşmeye yanıtı: Liberalizasyon sonrası gelişmekte olan ülkelerde brüt kâr marjlarının düzenleme paternlerinin karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 145560
  2. Yazar: GÖKHAN BUTURAK
  3. Danışmanlar: PROF. ERİNÇ YELDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Brüt kâr marjları, kâr marjları, küreselleşme, bölüşüm, imalât sanayii iv, mark-ups, profit margins, globalization, distribution, manufacturing industry m
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET SERMAYE'NÎN KÜRESELLEŞMEYE YANITI:“LİBERALİZASYON SONRASI GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE BRÜT KÂR MARJLARININ DÜZENLEME PATERNLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ”Buturak, Gökhan Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: A. Erinç Yeldan Eylül 2004 Bu tezde, sermayenin küreselleşme olarak adlandırılan yeni ekonomik dünya düzenine yanıtı araştırılıyor. Çoğu popüler yazında, artan küresel rekabet baskılarının kâr marjlarını daraltması ve sermayeye dönen payı azaltması vurgulanır. Bu çalışmada, belirtilen önerme tartışılıp, seçilmiş bir grup gelişmekte olan ülkenin serbestleştirme sonrası imalât sanayi verisi kullanılarak test edilmektedir. Bu bağlamda, brüt kâr marjlarının maaş maliyetlerine, ticari açıklığa ve kapasite kullanımına yaklaşım olarak kullanılan yatırımın gayrisafi yurtiçi hasıladaki payına karşı davranışını ortaya koymak için zaman serisi ve panel data ekonometrisinden faydalamlmaktadır. Beklenilenin aksine, örneklem olarak alman ülkelerin çoğunda dışa açıklığın işareti üzerine hiçbir anlamlı sonuca vanlmamıştrr. Sonuçlar, örneklemimde yer alan çoğu Latin Amerika ülkesi için brüt kâr marjlarının maaş maliyetleriyle eksi illişkilendiğini ortaya koysa da Türkiye imalât sanayii için bunların istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde artı ilişkilendiğini göstermektedir. Son olarak, yatırım, paylan ve brüt kâr marjları Arjantin ve Türkiye için eksi, Kolombiya için artı yönlü bir ilişki ortaya koymaktadırlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CAPITAL'S RESPONSE TO GLOBALIZATION:“A COMPARATIVE ANALYSIS OF THE ADJUSTMENT PATTERNS OF MARK-UPS IN POST-LIBERALIZATION DEVELOPING COUNTRIES”Buturak, Gökhan Master of Economics Supervisor: A. Erinç Yeldan September 2004 In this thesis, I investigate the capital's response to the new world economic order termed as“globalization”. It is asserted in many theoretical and popular writings that increased pressures of global competition would squeeze the profit margins and reduce capital returns. I discuss this proposition theoretically and then test for it using manufacturing data for a selected group of developing countries under post-liberalization. I utilize time series and panel data econometrics to study the behavior of markups (gross profit margins) against wage costs, trade openness, and investment share in the GDP as a proxy for capacity utilization. Contrary to expectations, I find no significant conclusive evidence on the sign of“openness”on profit margins in many countries of my sample. My results also reveal that though mark-ups are negatively related with real wage costs in most of the Latin American countries in my sample, they have a positive and statistically significant relation to real wage costs in Turkish manufacturing. Finally, investment shares and mark-ups reveal a negative relationship for Argentina and Turkey and a positive one for Colombia.