Hellenistic and Roman settlement patterns in the Plain of Issus and the Amanus Range
Issus Ovası ve Amanus Dağlarında Hellenistik ve Roma yerleşim modelleri
  1. Tez No: 145578
  2. Yazar: EZGİ AKPINAR
  3. Danışmanlar: DR. JACQUES MORİN, DR. TİMOTHY BEACH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Issus Ovası ve Amanus Dağlan, Hellenistik ve Roma yerleşim modelleri. iv, Plain of Issus, Amanus range, Hellenistic and Roman settlement patterns. m
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji ve Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma, Issus Ovası 'nda ve Amanus Dağlan'ndaki Hellerıistik ve Roma yerleşimlerini, arkeolojik ve jeomorfolojik bir çerçeve içinde incelemiştir. Dr. Wright, Dr. Beach ve Ezgi Akpmar'm arkeolojik ve jeomorfolojik çalışmalarının sonuçlan, ilgilenilen bölgedeki Hellenistik ve Roma yerleşim modellerini aydınlatmak için kullanılmıştır. Issus Ovası ve ona bakan Amanus Dağlan, Kilikya'daki diğer coğrafık alanlara benzer olarak, öncelikle Selökid, sonra da Roma devletleri tarafından yönetilmiştir. Sonuç olarak, bu bölgenin yerleşim düzeni biribirine benzer olup; bahsedilen iki dönemde gelişmiştir ve bu yerleşim düzenleri halk arasındaki barış ile yakından ilgilidir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the Hellenistic and Roman settlement patterns in the plain of Issus and in the range of Amanus, in Hatay, Turkey. The results of Dr. Katherine Wright and Dr. Timothy P. Beach and Ezgi Akpmar's archaeological and geo-morphological work in the area were combined to illuminate the aforementioned periods' habitation models. The Issus plain and the sectors of the Amanus Mountains facing it, initially a region of the Seleucid kingdom and then a province of the Roman Empire, were geographically similar to the other parts of Cilicia. As a result, the area was likely to have developed comparable trajectories in terms of settlement between the two periods. In conclusion, the settlement patterns of the Hellenistic and Roman times, obviously communicated something of the nature of the civilian peace in Cilicia during these two periods.