Soviet-American cooperation in WWII: Lend-lease as foreign policy
Sovyet-Amerikan işbirliği İkinci Dünya Savaş sırasında: Ödünç verme ve kiralama dış politikası
- Tez No: 145731
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR BİLGE CRİSS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ödünç Verme ve Kiralama, İkinci Dünya Savaşı, Sovyet- Amerikan, askeri, diplomatik ilişkiler iv, Lend-Lease, Second World War, WWII, Soviet-American, military, diplomatic relations m
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET SOVYET-AMERİKAN İŞBİRLİĞİ İKİNCİ DÜNYA SAVAŞ SIRASINDA: ÖDÜNÇ VERME VE KİRALAMA DIŞ POLİTİKASI Iliasenco, Anastasia Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Tez Danışmanı: Yrd.Doc.Dr. Nur Bilge Criss Kasım 2004 Bu tez, 1941-1945 yıllan boyunca Amerika Birleşik Devletleri tarafından Sovyetler Birliği'ne sunulan Ödünç Verme ve Kiralama yardımını ve Amerikan Ödünç Verme ve Kiralama desteğinin 2. Dünya Savaşı'nda Sovyetler Birliği'nin savaş sürecine katkısını incelemektedir. Savaşın en yoğun ve zor evresi olan Haziran 1941 ile 1942'nin sonu arasındaki dönem üzerinde özellikle yoğunlaşılmıştır. Bu çalışma meseleye daha dengeli bir yaklaşım getirmeyi amaçlamakta ve Ödünç Verme ve Kiralama yardımının 2. Dünya Savaşı'ndaki Sovyet zaferine katkısı hakkında partizanca yaklaşmaları ve yanlı fikirleri aşmayı hedeflemektedir. Ödünç Verme ve Kiralama yardımı her ne kadar savaşın başında zaruri, sonunda ise daha az hayati idiyse de, Sovyetler Birliği yerli askeri üretime geçip pratikte ordusuna gerekli tüm materyalleri sağlayacak hale geldiğinde de yardım, ihtiyaçlarla ters orantılı olarak devam etmiştir. Sonuç olarak yardım, Sovyet savaş amacına hizmette bir fark yaratmak için çok geç kalmış, ancak ülkenin savaş ekonomisinin idame ettirebilmesi için paha biçilmez bir katkıda bulunmuş ve savaş baskısını kısmen azaltmıştır. Ödünç Verme ve Kiralama yardımı her ne kadar özellikle Kızıl Ordu'nun kullanımı için tasarlanmışsa da, insani katkısı ve sıradan halka katkısı hâlâ belleklerdedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOVIET-AMERICAN COOPERATION IN WWII: LEND-LEASE AS FOREIGN POLICY Hiasenco, Anastasia Department of International Relations Supervisor: Asst. Prof. Nur Bilge Criss November 2004 This thesis analyses Lend-Lease aid the U.S. offered to the S.U. throughout 1941- 1945 and the contribution made by American Lend-Lease supplies to the Soviet war effort in World War Two. Foremost attention is concentrated on the period from June 1941 till the end of 1942, which was the most intense and difficult phase of the war. This study is intended to provide a more balanced approach to the issue and attempts to overcome partisan and biased opinions about Lend-Lease contribution to the Soviet victory in WWII. It will be argued that although Lend-Lease help was indispensable at the beginning of the war, and less vital at the end of it, when the S.U. established domestic war production and was practically able to supply its army with all necessary items, the aid was received disproportionately to the needs of the Soviet Army. The conclusion is made that the supplies came too late to make a difference for the Soviet war effort, but were of invaluable help to sustain the country's war economy and partially alleviated war pressure. Although Lend-Lease was intended exclusively for the use of the Red Army, its humanitarian impact and contribution to ordinary people's lives is remembered today.