Anaerobic digestion of molasses distillery waste
  1. Tez No: 14577
  2. Yazar: MOHAMED AHMED SALAH
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEVİN SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Anaerobic, activated carbon, retention time, semi-continuous, distillery waste, biogas, kinetics
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET ŞLEMPENIN AN AEROBİK ORTAMDA BOZUNUMU MOHAMMED AHMED SALAH Mühendislik Fakültesi Kimya müh. Böl. Yüksek lisans Tezi Tez Danışmanı: Prof. Dr. Nevin Selçuk Ortak Danışman: Doç. Dr. Selçuk Soyupak Haziran 1991, 81 sayfa Anaerobik bozunum » organik maddenin, oksijen yokluğunda metan vs karbon dioksite dönüştürüldüğü biyolojik bir işlemdir.Bu işlem seyreltilmemiş ham şlempe'nin muameleye tabi tutul abi lme kabiliyetini gösterir. Bu çalışmada, küresel aktif karbon CSAO lu bir ortamda şlempe'nin yari -sürekli reaktörde anaerobik bozunumu gerçekleştirildi. Deneylerde O, lOOO, 3000, 4000 mg aktif karbon CSAO içeren, sıcaklığın sürekli 55 C*de tutulduğu 1 litrelik etkin hacimli fermanterler kul lan ıldı. Bozunum deneyleri 8, 10 ve İS günlük hidrolik bekleme süreleri esas alinarak yapıldı. Sivi yer- değiştirmeli kolonlar ve gas kromatografi kullanilmak suretiyle her işlemde biyogaz VImiktarı ve kompozisyonu kararlı duruma ul aşılın caya kadar ölçüme tabi tutuldu. Kararlı durumdaki toplam gaz üretimi, Metan hasılatı, ve GOD Kimyasal Oksijen Talebi} çıkarımının sisteme ilave al ınan CSACD aktif karbon miktarı yi a ve hidrolik bekleme süresiyle doğru orantılı olarak arttığı ve toplam gaz içerisindeki metan miktar inin aktif karbon miktarı arttirildikça düştüğü gözlendi. Deneyi er den el de edi 1 en ver i 1 er şl empe ' ni n bozunumundan elde edilen metan üretiminin kinetik tespitinde de kull anıl mistir ve sonuç olarak, hesaplanan metan miktar lar ının deneysel ölçümlere uyum gösterdiği gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Anaerobik, aktif karbon » bekleme süresi, yari -sürekli, şlempe, biyogaz.kinetik. Bilim Kodu : 603. 03. Ol Vİİ
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANAEROBIC DIGESTION OF MOLASSES DISTILLERY WASTE Mahamed Ahmed Salah M.S. in Chemical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Nevin SELÇUK Co-Super vi sor : Assoc. Pr of. Dr. Sel çuk SOYUP AK June 1991, 81 pages Anaerobic digestion is a biological process in which organic matter in the absence of oxygen» is converted to methane and carbon dioxide. This process offers the capability of treating raw» undiluted molasses distilery waste. mIn this study, laboratory experiments were conducted for the semi -continuous anaerobic digestion of molasses distillery waste in the presence of spherical activated carbonCSAO. Experiments were carried out with digesters of one litre effective volume containing No SAC, 1000,3000 and 4000mg SAC and maintained at 55°C. Digestion experiments were performed for hydraulic retention times of 8,10 and 15 days. The amount and composition of biogas were measured until steady state was attained for each run by using liquid displacement meter and gas chromatograph, respectively. The steady state total gas production rates, methane yields and COD removals were found to increase with the amount of SAC added and with hydraulic retention time. The methane content was found to decrease with the amount of SAC utilized. Data obtained from the experiments were employed to determine the kinetics of methane production from anaerobic digestion of molasses distillery waste. The predicted methane production rates were found to be in reasonably good agreement with the measurements. IV