Perceptions of the US involvement by Athens and Ankara in the Greek-Turkish dispute (1954-1999)
Atina ve Ankara'nın 1954-1999 Yunan-Türk uzlaşmazlığında Amerikan girişimlerini algılamaları
- Tez No: 145800
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ÜNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yunan dış politikası, Türk diş politikası, Türk- Yunan anlaşmazlığı, Kıbrıs, Amerikan girişimleri, Greek foreign policy, Turkish foreign policy, Greek-Turkish dispute, Cyprus, United States involvement
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Türk- Yunan ilişkileri, iki ülkenin Sovyetler Birliği'ne karşı NATO ittifakı ve Batı kampında yer almalarına rağmen Soğuk Savaş başladıktan birkaç yıl sonra gerginleşti. Kıbrıs Sorunu'nun patlak vermesi ilişkilerin kötüleşmesindeki en önemli nedendi. 1970'lerde Ege'de ortaya çıkan diğer problemler ilişkileri daha da kritik bir hale getirdi ve iki devlet birkaç kez savaşın eşiğine geldiler. İttifakın en güçlü müttefiki olarak Amerika Birleşik Devletleri, NATO'nun bütünlüğünü korumak ve ittifakın Güneydoğu kanadındaki istikrarı devam ettirmek için her zaman Türk- Yunan ilişkilerine müdahil olmaktadır.Bu çalışmanın amacı, 1954-1999 yıllan arasında, Kıbrıs sorunu ve Ege meselelerini de içine alan Türk- Yunan anlaşmazlığı hakkındaki, varlığını bilhassa en ciddi Kıbrıs (1963- 64, 1967, 1974, 1997) ve Ege (1976, 1987, 1996) bunalımlarında gösteren Amerikan siyasetini analiz etmektir. Daha sonra bu çalışmada, Türkiye ve Yunanistan'ın bu Amerikan girişimlerini nasıl algıladıkları incelenecektir. Amerikan varlığının bu uzun süreli Türk- Yunan anlaşmazlığını nasıl etkilediği de değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Greek-Turkish relations became strained a few years after the starting of the Cold War despite that both countries have become parts of the same alliance, NATO, and belonged to the western camp against the Soviet Union. The eruption of the Cyprus conflict was the main reason for worsening the relations between the two states. In the decade of 1970s additional problems in the Aegean deteriorated relations further, and both states have almost come to the brink of a war several times. The United States as the most powerful ally has always needed to be involved in order to keep NATO's cohesion and preserve stability in the southeastern flank of the Alliance.The aim of this study is to analyze the American involvement towards the Greek- Turkish dispute which includes the Cyprus problem and the Aegean issues from 1954 until 1999 emphasizing in the most serious Cyprus crises (1963-64, 1967, 1974, 1997) and the Aegean crises (1976, 1987, 1996). Further, this study will attempt to analyze the Greek and the Turkish perceptions of the American involvement, and to evaluate to what extent the United States presence has affected the course of the long-standing Greek- Turkish dispute.