Synthesis and characterization of super-conducting Y-Ba-Cu-O thick films
  1. Tez No: 14585
  2. Yazar: MUSTAFA YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MACİT ÖZENBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Üstün iletken Y-Ba-Cu-0 Filmler, Koordinasyon Bileşikleri, Polimerik Sentezleme, Kalın Filmler, üzdirenç, Superconducting Y-Ba-Cu-0 films, Coordination compounds, Polymeric synthesis, Thick films, Electrical resistivity
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
OSTONİLETKEN Y-Ba-Cu-0 FİLMLERİN ORETÎMÎ VE DEĞERLENDİRİLMESİ YAVUZ, Mustafa Mühendislik Fakültesi Metalürji Mühendisliği Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Macit ÜZENBAŞ 85 sayfa, Haziran 1991 ÖZET Bu çalışmada, istenilen kalınlıktaki Y-Ba-Cu-0 üstün iletken filmler yttrium, baryum ve bakır oksit; ısıl işlem görmüş Y-Ba-Cu-0 bileşimi ve üstün iletken tozlar gibi çeşitli başlangıç malzemeleri kullanarak ve bunları organik sıvılar içinde çözerek sentezilenmiştir. Kalınlıkları 10-50 y m arasında değişen bu filmler fırça ile değişik altlıklar (silisyum, kuvarz, a-AUOg, Ca^P?) üzerine sürülerek elde edilmiştir. Altlık ve film elemanlarının bütün denemelerde belli oranlarda tepkimeye girdiği gözlemlenmiştir. Bu çalışmada kullanılan diğer altlıklara oranla a-Al203,film ile daha az bir tepkime göstermiş ve yapışkanlığın en üst düzeyde olduğu saptanmıştır. ?v-Isıl işlem görmemiş malzemeden başlanarak yapılan filmlerde, ısıl işlem görmüş olanlara oranla daha iyi yapısal özellikler ve daha yüksek geçişim sıcaklıkları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF SUPERCONDUCTING Y-Ba-Cu-0 THICK FILMS YAVUZ, Mustafa Faculty of Engineering Department of Metallurgical Engineering, M.Sc. Thesis Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Macit OZENBAŞ 85 pages, June 1991 ABSTRACT In this study a process involved dissolution (complexing) of cations from various sources such as oxides of Yttrium, Barium and Copper, initially heat-treated Y-Ba-Cu-0 batch and initially superconducting powders has been made real; which enables us to produce high-T superconducting Y-Ba-Cu-0 thick films of desired thickness. It was demonstrated that 10-50 ym thick films of Y-Ba-Cu-0 system was succesfully synthesized from the various starting materials by painting onto different substrates namely silicon wafer, quartz, Ca,P2S and a-Al^O^. It is seen that there was always - to some extent - some reaction between substrate and film components. -nvAmong the substrates studied in this work, a-AlpOo showed the best adhesivity and the least amount of reaction was observed on this substrate. Starting from raw materials exhibited enhanced resistivity and structural properties (i.e. being a single phase) with respect to the heat treated ones.