Thematic treatment of female characters in Anna Karenina, The Awakening and Madame Bovary
Anna Karenina, The Awakening and Madame Bovary'deki kadın karakterlerin tematik işlenişi
  1. Tez No: 145929
  2. Yazar: YASEMİN ÖZAKÇA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MOHAMMED BAKARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik Kadın Bireysellik İntihar Kendini keşfetme Boşanma vı, Marriage Suicide Woman Self-discovery Individualism Divorce v
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tez; Tolstoy'un Anna Karenina, Kate Chopin' in The Awakening ve Gustave Flaubert' in Madame Bovary eserlerindeki temel kadın karakterlerinin, karşılaştırılmalı analizini içermektedir. Araştırma, farklı toplumlardaki kadının konumu ile, birey ve toplumun istekleri arasındaki ilişkide yoğunlaşır. Ana kahramanlar, farklı sosyal toplumlara göre incelenmektedir. Kadın karakter arasındaki benzerlikler ve farklılıklar, onların toplumun diğer bireyleriyle ilişkileri ve evlilik kavramı vurgulanmaktadır. Özellikle evlilik sonrası kadın ve erkek arasındaki ilişki ayrıntılı incelenmektedir. Eserlerde kadınlar, toplumun katı kuralları ve normları ile savaşmaya başlar ve kendi potansiyellerini fark ederler. Kendi ihtiyaçlarını yerine getirmeye çalışırlar. Bununla birlikte kültürlerinin baskısına karşı isyan etmeleri ve kendi doğal mutluluğu bulmaları, onları toplumda farklı bir pozisyona getirir.
Özet (Çeviri)
This thesis involves a comparative analysis of the major female characters in the works of; Tolstoy's Anna Karenina., Kate Chopin's The Awakening, and Gustave Flaubert's Madame Bovary. The research focuses on the woman's status in different societies and the relation between the desires of the individual and the society. The major heroines are analysed according to different social conditions. The similarities and differences between the woman characters, their relation with the other members of the society and the marriage concept are underlined. Relation between man and woman especially after marriage is examined in detail. In the novels women begin to fight with the strict rules and norms of the society and discover their own potentiality. They try to fulfil their own needs. However rebelling against the oppression of their cultures and finding their own inherent happiness put them in a different position in the society.