Üç fazlı darbe genişlik modülasyonlu evirici tasarımı ve asenkron motorun hız kontrolü
Speed control of three phase induction machine with realized PWM inverter
  1. Tez No: 145938
  2. Yazar: METİN USLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİL İBRAHİM OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Darbe Genişlik Modülasyonu (PWM), Eviriciler, IGBT, Asenkron Motorlar ve Hız Kontrol Yöntemleri, Pulse Width Modulation (PWM), Inverters, IGBT, Induction Machine and Speed Control
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Kısa devre rotorlu asenkron motorlar düşük fiyatları ve sağlam yapılan ile birçok endüstri uygulamalarında kullanılmaktadır. Asenkron motorlar, belli bir yük allında, doğrudan şebeke geriliminden beslendiklerinde yaklaşık olarak sabit hızda çalışırlar. Buna karşılık güç elektroniği çeviricileriyle ve mikrobilgisayarlarla asenkron motorun hizam değiştirmek mümkündür. Bu çalışmada darbe genişlik modülasyonlu (PWM) evirici tasarlanarak üç fazlı bir asenkron motorun kapalı çevrim hız kontrolü gerçekleştirilmiştir. Eviricide Yalıtılmış Kapılı İki Kutuplu Tranzistör (IGBT) kullanılmıştır. PWM işaretlerinin üretilmesinde mikrobilgisayar olarak PIC16F84A kullanılmıştır. Mikrobilgisayarın çıkışında elde edilen üç fazlı sinüs ve üçgen işaretleri, DAC0800 dijital analog dönüştürücü ile analog işaretlere dönüştürüldü. Elde edilen analog üç fazlı sinüs ve üçgen işaretler karşılaştırıcı devresinden geçirilerek darbe genişlik modülasyonlu işaretler elde edildi. Daha sonra bu PWM işaretlerle IGBT'ler uygun bir biçimde tetiklenerek asenkron motorun hız kontrolü gerçekleştirildi. Eviricinin bir kolundaki IGBT'lerin aynı anda iletime girmelerini önlemek için bir ölü zaman devresi oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Speed Control of Three Phase Induction Machine with Realized PWM inverter Induction motors with squirrel-cage rotors are used in many industrial applications because of their low cost and rugged construction. When operated directly from the line voltage, under a load, an induction motor operates at a nearly constant speed. However, by means of power electronic converters and microcontroller, it is possible to vary the speed of an induction motors. In this thesis, the pulse width modulated (PWM) inverter circuit is designed and closed loop speed control of three phase induction motor is done. Insulated Gate Bipolar Transistors (IGBT) used to realize three phase inverter. PIC16F84 is used with a microcontroller to generate pulse width modulated signals. The three phase sinusoidal waves and triangle signal which obtained from output of the PIC16F84 microcontroller are converted into analog signals with DACO800 as digital to analog converter. These three phase sinusoidal waves are compared with the triangle signal at the comparator circuit and generated PWM signals. Then these PWM signals are applied to IGBT with a suitable condition and realized speed control of the three phase induction motor. Prevent the simultaneous conduct of lower and upper units of inverter branches dead time effect has been product.