Van ekolojik koşullarında bazı standart erik çeşitlerinin meyve özelliklerinin belirlenmesi
Determining of fruit properties of some plum varieties in ecological conditions of Van, Turkey
- Tez No: 145949
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Erik, pomoloji, fenoloji, Van
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET VAN EKOLOJİK KOŞULLARINDA BAZI STANDART ERİK ÇEŞİTLERİNİN MEYVE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ ARVAS, Murat Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Seyit Mehmet ŞEN Şubat 2005, 31 sayfa Bu çalışma 2004 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama Arazisi Erik Bahçesinde yaklaşık 170 ağaç üzerinde yürütülmüştür. Bu bahçedeki Prunus cerasifera (Can erikleri), Prunus domestica (Avrupa erikleri), ve Prunus salicina (Japon erikleri) erik türlerine ait 15 erik çeşidi (Elefon Ford, Satsuma, İtalyan Prune, R.C. Violet, Beauty, Golden King, President, Can, Stanley, Siyah İtalyan, Sungold, Golden Price, Giant, Santa Roza, Ozark Primer) incelenmiştir. Söz konusu çeşitlerin yıllık performansları gereği fenolojik ve pomolojik özellikleri belirlenmiştir. Değerlendirmeler sonucunda çeşitlerin meyve ağırlıkları sırasıyla 25,04g, 24,23g, 10,46g, 20,08g, 14,88g, 41,58g, 52,2g, 8,5g, 27,16g, 19,6g, 26,1 lg, 17,44g, 21,78g, 7,58g, 27,lg ve suda çözünür kuru madde miktarları da sırasıyla 12.5, 19.5, 17, 16.5, 11.5, 16.8, 16, 11, 13.50 26, 13.8, 13, 15, 10,16 olarak bulunmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda Beauty, Golden King, President, Can erik çeşitlerin Van koşullarında ekonomik olarak yetiştirilebileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINING of FRUIT PROPERTIES of SOME PLUM VARIETIES in ECOLOGICAL CONDITIONS of VAN, TURKEY ARVAS, Murat Master Thesis, Horticulture Science Supervizör: Prof. Dr. Seyit Mehmet ŞEN February 2005, 3 1 pages This study was carried out on the 170 plum trees of research farm of the Horticulture Department of Agriculture Faculty of University of Yüzüncü Yıl in 2004. Fifteen varieties of plum (Elefon Ford, Satsuma, İtalyan Prune, R.C.Violet, Beauty, Golden King, President, Can, Stanley, Siyah İtalyan, Sungold, Golden Price, Giant, Santa Roza, Ozark Primer) belonging to Primus cerasifera (Can plums), Primus domestica (European plums) and Prunus salicina (Japan plums) were investigated. Phenological and pomological traits of these varieties were determined based on their yearly performances. At the and of the study, the fruit weights of the varieties were found as 25.04g, 24.23g, 10.46g, 20.08g, 14.88g, 41.58g, 52.2g, 8.5g, 27.16g, 19.6g, 26.1 lg, 17.44g, 21.78g, 7.58g, 27. lg respectively; and solube solid contens were determined as 12.5, 19.5, 17, 16.5, 11.5, 16.8, 16, 11, 13.50,26, 13.8, 13, 15, 10, 16 respectively. By this result, it was concluded that Beauty, Golden King, President, Can varieties can be grown economically in Van conditions. Key words : Plum, pomology, fenology, Van. ll