Paleolitik çağ anlatım yöntemlerinin incelenerek seramik sanat objelerinde ve yüzeylerde, güncel malzemelerle yorumlandırılması
Examination the paleolithic age narration methods and their interpretion on ceramics art objects and surfaces with up to date materials
- Tez No: 145962
- Danışmanlar: DR. NECDET SAKARYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Güzel Sanatlar, Archeology, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Seramik sanat tasarımlan, Paleolitik Çağ Anlatım Yöntemleri, Mağara resimleri, Seramik yüzey tasarımları, Paleolitik Çağ, Ceramic art projects, Paleolithic Age narration methods, Cave paintings, Ceramics surfaces project, Paleolithic Age
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 301
Özet
Paleolitik Çağ; yaşanan ilk ve en uzun çağdır. Bu çağ içinde Arkaik insandan günümüz insan türü olan Homo sapiens sapiense kadar uzanan evrim sureci yaşanmıştır. İnsanların avcı-toplayıcı olarak yaşadığı Paleolitik Çağ yerleşik yaşamın ilk adımlarının atıldığı Mezolitik Çağ' a kadar sürmüştür. Paleolitik Çağ; Alt Paleolitik Çağ, Orta Paleolitik Çağ ve Üst Paleolitik Çağ olarak üç bölümde incelenir. Üst Paleolitik Çağ' da ilk kez resimler, yontular ve kabartmalar yapılmaya başlanmıştır. Paleolitik Çağ Anlatım yöntemleri olarak tanımladığımız bu çalışmalar, Hacimsel Anlatımlar ve Yüzeysel anlatımlar olarak iki grupta incelenmektedir. Paleolitik Çağ içinde en zengin anlatımlar mağara resimlerinde görülmektedir. Resimler mağaraların kolay ulaşılamayacak yerlerine yapıldığı ve mağaraların resimler için olumlu ekolojik yapısından dolayı onbinlerce yıl bozulmadan günümüze kadar gelebilmiştir. Keşiflerden sonra ziyarete açılan mağaralarda, ziyaretçilerin nefeslerindeki su ve CO2'den dolayı resimlerin yavaş yavaş tahrip olduğu anlaşılmıştır. Mağaralar ziyarete kapatılmıştır. Bugün yakınlarına yapılan birebir kopyalan ziyarete edilmektedir. Fransa'da Jean Clottes başkanlığında mağara resimlerinin üzerinde yapılan analiz çalışmalarında; Mangan dioksit, renkli kil ve topraklar boyar madde olarak kullanıldığı saptanmıştır. Boyar maddeyi uygun kıvama getirmek için Talk, Barit, Potasyum feldispat ve Biyotit (mika) kullanıldığı saptanmıştır. Şekillendirmeler kil ile yapılmış, yumuşak taş materyaller yontulmuştur. Bu malzemeler günümüz seramik üretiminde kullanılan hammaddelerdir.IV Malzemeler arasındaki benzerlik, Paleolitik çağ anlatım yöntemlerinin seramik çalışmalarına aktarılmasına olanak sağlamıştır. Mağara resimlerindeki renklerin ve tekniklerin seramik sanat çalışmalarında kullanılabilirliği deneysel çalışmalarda araştırılmıştır. Malzeme seçiminde mağara resimlerindeki gibi yalın materyaller tercih edilmiştir. Renklendirme çalışmalarında kil bir renk Öğesi olarak kullanılmıştır. Deneysel çalışmalardan alınan sonuçlarla seramik tasarım çalışmaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Paleolithic Age is the longest age. In this age, the evolution period had taken place from the Arcaic human to Homo sapiens sapiens. In Paleolithic Age people lived as hunter-collectors and this life-style went on until the Mezolithic Age which was the beginning of settled life. Paleolithic Age can be examined in three sections as Sub Paleolithic, Middle Paleolithic and Upper Paleolithic In Paleolithic Age, an evolution period had been lived which is from Arcaic Human to Homo Sapiens Sapiens. In Upper Paleolithic Age painting, sculptures and embosses started to being practiced. Paleolithic Age narration methods are examined in two groups consisting of dimensional and simple narration. The richest narrations in Paleolithic narration methoths can be seen in cave paintings. Because, the paintings are in the deepest parts of the caves which can not be reached easily, they were able to be preserved until today without any deformation After the discovery of these caves, people started to visit them and H2O and CO2 in their breath damaged the painting, and the caves were closed for visit. Nowadays the imitation of these paintings which are placed close to these caves are visited by people. In the analysis done on cave paintings by Jean Clottes, it's proven that MgOa coloured clay is used as colouring materials. For the consistrecy of the colouring material, talk, berit, Patasyum Feldispat and bayohit (mika) are used. Clay is used to give a shape. This is the raw material used in ceramic production today.VI The similarity between the materials made it possible to transfer the cave paintings to ceramic works Bare materials are preferred when choosing the materials, as in the cave paintings. İn this study, a project work had been done in ceramic arts, by the result gained from experimental works.