A Critical survey on the formation of urban physical environment in Turkey
- Tez No: 14599
- Danışmanlar: ALİ CENGİZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel fiziksel çevre, kentleşme, nitelik nicelik, imar kanunu, yönetim, yasa Sayısal, urban physical environment, urbanization, quality, quantity, building codes, administration, legislation
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DE KENTSEL FİZİKSEL ÇEVRENİN OLUŞUMU ÜZERİNE ELEŞTİREL BİR ARAŞTIRMA ERGÜLEÇ, Akif Saner Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Bölümü Danışman: Inst. Ali CENGİ ZKAN TEMMUZ 1991, 152 sayfa Sunulan çalışma, Türkiye'de kentsel fiziksel çevrenin oluşumu üzerine eleştirel bir araştırmadır. Kentsel fiziksel çevrenin oluşumunu değerlendirmek ve eleştirmek için yasal ve yönetsel araçların da yardımıyla kavramsal bir çerçeve oluşturulmuştur. Yasalar ve yönetimin kentsel fiziksel çevre ve mimari üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini tanımlayan yapı üretim sureci çalışmanın bir diğer odak noktasıdır. Çalışmanın sonunda, Kızılay/Ankara'da yer alan bir kentsel adada yapılan araştırma ile nitelik ve niceliksel mimari sonuçlar elde edilerek, kentsel fiziksel çevrenin oluşumuyla ilgisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A CRITICAL SURVEY ON THE FORMATION OF URBAN PHYSICAL ENVIRONMENT IN TURKEY Case Study: Architectural Consequences in the Urban Lot 1163/10-19 of Kizilay/Ankara ERGÜLEC, Akif Saner Master in Architecture Supervisor: Inst. Ali CENGİZKAN JULY 1991, 152 pages The presented study is a critical survey on the formation of urban physical environment in Turkey. In order to evaluate and criticize the formation of urban physical environment, a conceptual framework is introduced by contributions of legitimate and administrative tools. Three interdependent processes of planning-design-construction procedure is another focus point of the study which defines the negative and positive impacts of legislations and administration on urban physical environment and architecture. Finally, a case study is prepared in a urban lot of Kızılay/Ankara to illustrate qualitative and quantitative architectural consequences and their ^relation with the formation of urban environment.