Reevaluating the historical spatial structure of the Ankara Atatürk boulevard as a sequence of urban spaces and plazas
  1. Tez No: 14600
  2. Yazar: ÖZLEM ELDEMİR(ORTABOY)
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÖNÜL EVYAPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel --mekan, kentsel meydan, kentsel mekanlar dizgesi, kentsel mekanlar kurgusu, tarihi kentsel mekan mirası
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
ÖZET ANKARA ATATÜRK BULVARININ KENTSEL MEKANLAR VE MEYDANLAR DİZİSİ OLARAK YENİDEN DE?ERLENDİRİLMESİ ELDEMİR ORTABÜY, özlem Yüksek Lisans Tezi, Tez Yöneticisis Prof.Dr. Gönül EVYAPAN Haziran 1991, 127 sahif e Bu çalışmada, Atatürk Bulvarının tarih içindeki mekansal yapısının sürekliliği incelenecek; Bulvar ve Bulvar üzerinde yer alan kentsel mekanlar, bir kentsel mekanlar dizisi olarak ele alınıp değerlendirilecektir. İlk bölümde, bu mimari araştırmanın amacı ve ilkelerine yer verilmektedir. Kentsel mekan kavramları, kentsel mekanların belli başlı işlevleri, biçimsel sınıflandırılması ikinci bölümde ele alınacaktır. üçüncü bölümde kentsel mekanların tarih içindeki gelişim süreçleri ve mekansal yapıları ve konuyla ilgili farklı tutumlar, yaklaşımlar teorik tartışma, analizler ve şematik genel bir tekrarla sonuçlandırılacaktır. Ankara Atatürk Bulvarı ve ayrıntılı olarak da Lozan Meydanı (Sıhhiye Meydanı) ile İnönü Meydanı (Meclis Meydanı) arasında kalan kesim, Kızılay ticaret bölgesi, çalışma alanı olarak seçilmiştir. Bu çalışma alanı ile ilgili tarihi mekansal yapı, fiziksel durum, sosyo-ekonomik yapı, kentsel mimari özellikler, bunlarla ilgili analizler ve değerlendirmeler dördüncü bölümde incelenecektir. Son bölüm, bu kentsel mekanlar dizgesinin yeniden organize edilmesi ve değerlendirilmesi ile sonuçlandırılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REEVALUATING THE HISTORICAL SPATIAL STRUCTURE OF THE ANKARA ATATÜRK BOULEARD AS A SEQUENCE OF URBAN SPACES AND PLAZAS ELDEM1R ORTABOY, özlem M.S. in Architecture Supervisor: Prof.Dr. Gönül EVYAPAN June 1991, 127 Paaes In this study, the historical evolution of the spatial structure of the Atatürk Boulevard will be overviewed and will be reevaluated to be defined as a sequence of urban spaces and plazas. The first chapter consists of the aim and the principles of this architectural research. Concepts of urban space, its typical functions and its morphological classifications will be studied in the second chapter. In the third chapter, the development process of tî.e urban space and its spatial structure, through history and the different approaches on the related subject will be conducted through a theoretical discussion, utilising an analytical approach and a schematic overview. In Ankara, the Atatürk Boulevard and in detail, the section between the Lozan (Sıhhiye) nodal space and the inönü (Parliament) nodal space as the Kızılay commercial region is chosen as the study area. Analyses and evaluation of 1 x x -the historical spatial structure, physical conditions, socio-economic structure, and urban architectural characteristics of the chosen area will be studied in the fourth chapter. Finally in the last chapter, the study will be concluded with the reevaluation and reorganization of the cited urban &rea. Key words s Urban space, urban square, sequential urban spaces, urban spatial structure, historical urban space inheritance Science Codes 601.0İ.03. -iv-