Solid waste management alternatives for the municipalities around Gökova bay
Gökova Körfezi'nin etrafındaki belediyelerde katı atıkların yönetim alternatifleri
- Tez No: 14605
- Danışmanlar: DOÇ.DR. COŞKUN YURTERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çevre Sağlığı, Katı Atık Yönetimi, Aktarma istasyonu, Turizm, Environmental Sanitation, Solid Waste Management, Transfer Station, Tourism
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET gökova körfezinin etrafindaki belediyelerde kati atıkların yönetim alternatifleri ARISOY, Elmas Yüksek Lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Coşkun Yurteri Temmuz 1991, 76 sayfa Gökova körfezinin etrafındaki turistik belediyeler için katı atıkların yönetim alternatifleri, sistem analizi teknikleri kullanılarak incelenmiştir. Turistik bölgelerde çevre sa ğlığının önemi belirtilerek, mevcut sistemin eksiklikleri tanımlanmıştır. Kati atıkların yönetim sistemi için 3 senaryo geliştirilmiş, mevcut sistemle ve birbirleri ile, çevre sağlığı ve taşıma maliyetlerine göre karşı laştırı lmıştır. Bi r optimizasyon model i kurularak ALPS adlı bilgisayar programı ile atıkların en elverişl i şekilde taşınması dağılımı yapılmıştır, önce, aktarma işlemi olmadan toplam taşıma maliyetleri belirlenmiştir. Daha sonra, değişik kapasitelerde aktarma istasyonları kurulması durumunda, taşıma maliyetlerinde tasarruf yüzdeleri hesaplanmıştır. Yüksek kapasiteli aktarma istasyonlarıyla taşıma sistemi maliyetinde % 50'ye varan tasarrufların elde edilebileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOLID WASTE MANAGEMENT ALTERNATIVES FOR THE MUNICIPALITIES AROUND GOKOVA BAY ARI SOY, Elmas M.S. 1n Env. Eng. Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Coşkun YurteH July 1991, 76 pages Solid waste management alternatives for the touristic municipalities around Gökova Bay were studied by use of systems analysis techniques. The deficiencies of the existing system were identified focusing on the importance of environmental sanitation in touristic areas. Three scenarios for the solid waste management system were developed and compared with the existing system and also with each other in terms of environmental sanitation and the transportation costs. An optimization model was developed and by the use of a computer program, called“A Linear Programming Model”, ALPS, the optimal allocations of wastes were determined. First, the total transportation costs were determined for the case of no transfer operation. Then, by the installment of the different capacity transfer stations, savings in the transportation costs were calculated. It is shown that, upto 50 % savings, in the overall transportation system costs can be achieved by the use of high capacity transfer stations.