Time series analysis of Ankara continuous air pollution data
- Tez No: 14604
- Danışmanlar: DOÇ.DR. COŞKUN YURTERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zaman Serileri, Box-Jenkins Yöntemi, ARIMA Modelleri, Veri Filtreleme, Tahmin, Time Series, Box- Jenkins Procedure, ARIMA Models, Data Filtration, Forecasting
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET ANKARA SÜREKLİ HAVA KİRLİLİ?İ VERİLERİ ZAMAN SERİLERİ ANALİZİ SERT, M. Yalçın Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Coşkun Yurteri Haziran 1991, 80 Sayfa Bu çalışmada, hava kirliliği kontrolü ve yönetiminde önemli olan zamana bağlı kükürt dioksit (S02) ve toplam katı madde (TPM) konsantrasyonları, Box-Jenkins Zaman Serileri Analizi olan birleştirilmiş otoregresif ve hareketli ortalamalar (ARIMA) modelleme tekniği ile analiz edilmiştir. Ankara'da bulunan yedi istasyonun verileri T.C. Sağlık Bakanlığı, Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü' nden temin edilmiştir. Ham veriler zaman serileri analizinde kullanılacak şekilde düzgün sürekli kayıtlar olmadığından bütün veriler, rastlantısal veri setleri oluşturmak amacıyla interpolasyon, fark ve standardizasyon işlemleriyle filtre edilmiştir. Her istasyon ve kirletici için en uygun modeller x2 testi ile belirlenmiş, seçilen modeller aynı zamanda ileriye yönelik tahminler yapmak için de kullanılmıştır. Tahmin edilen değerler, ölçülen konsantrasyonlarla karşılaştırıldığında, hava kirliliği kontrolunda kullanılabilecek düzeyde (%99) yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TIME SERIES ANALYSIS OF ANKARA CONTINUOUS AIR POLLUTION DATA SERT, M. Yalçın M.S. in Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Coşkun Yurteri June 1991, 80 Pages In this study, Box-Jenkins Time Series Analysis, Auto Regressive Integrated Moving Average (ARIMA) modeling techniques were utilized to describe the time dependent concentrations of air pollutants, sulphur dioxide (S02) and total particulate matter (TPM), which are important for air pollution control. Hourly SOz and TPM data from seven stations around Ankara were obtained from Ministry of Health, Refik Saydam Hıfzıssıhha Institute. Raw data do not have regular continuous records to be used in time series analysis. All data sets were filtered by interpolation, differencing and standardization processes to obtain random data sets. The best-fit models for each station and pollutant were selected by means of x2 test. Selected models were also used for forecasting purposes. Reliabilities of predicted values were high (up to 99%) enough to be used in assessment when compared with measured concentrations.