Kuruluş yeri bakımından Besni ilçe merkezi (Adıyaman) ve çevresinin jeomorfolojisi
The geomorphology of the center of Besni town (Adıyaman) and its environment in regord to foundation area
  1. Tez No: 146413
  2. Yazar: YENER YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL GÜNEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Adıyaman, Besni, Jeomorfoloji, Heyelan, Adıyaman, Besni, Geomorphology, Landslide
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
II ÖZET Yüksek Lisans Tezi Kuruluş Yeri Bakımından Besni İlçe Merkezi (Adıyaman) ve Çevresinin Jeomorfolojisi Yener YILDIRIM Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Anabilim Dalı Elazığ-2004, Sayfa:X-110 Besni, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin, Orta Fırat Bölümü içerisinde Adıyaman ili sınırlan içerisinde yeralır. Kuzeyini Tut ilçesi, kuzeybatısını Gölbaşı ilçesi, doğusunu Şambayat Nahiyesi (Besni) güneyini Çakırhöyük Nahiyesi (Besni), batısını Araban İlçesi (Gaziantep) çevrelemektedir. İnceleme alanı, Güneydoğu Torosların batı bölümünde, Torosların güney kesiminde, Toros kıvrım kuşağı içerisinde doğu-batı yönünde uzanır. Sahanın kuzeyinde Tut (Adıyaman) Depresyonu, doğusunda Adıyaman Platosu, güneyinde Çakırhöyük Ovası (Adıyaman), batısında Araban Ovası (Gaziantep) bulunmaktadır Besni şehri çevresine göre hızlı gelişen ve büyüyen, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli şehir yerleşmelerindendir. Şehir geçmişten bugüne çevresinin pazarı ve ticaret merkezi olması dolayısıyla çevresiyle organik bağlan güçlüdür. Bu nedenle şehrin fiziki çevresi içindeki jeomorfolojik özelliklerin ve bu özelliklerinden kaynaklanan problemlerin araştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Master Thesis Yener YILDIRIM The geomorphology of the center of Besni Town (Adıyaman) and its environment in regord to foundation area Fırat University The institute of Social Sciences The Department of Geografhy 2004, page:X+110 Besni is placed with the border Adıyaman in the Middle Fırat part of in the south west region. It is surrounded by several districts and subdisricts such as Tut districts in the north, Gölbaşı districts in the north-west, Şambayat subdistrict in the east, Çakırhöyük subdistrict in the south and Araban district in the west. The research area of this studies along direction of east- west in the Toros fold line in the west of south east part of south Toros section. The area is surround by Tut (Adıyaman) deprestion in the north, Adıyaman plato in the east, Çakırhöyük plain in the south, Araban plain in the westh (Gaziantep). Besni, which is a developing growing very fast district as compared with neighbourng districts, is one of the most important district area in the south-east Anatolia region. Since the district has been the trade center and market place of the region up to now from the past, it has a strong connection with the neighbours. There four, The Geomorphology properties in the vicinity of the districts and problems due to there propertion should inuestigated.