User identification through neural network algorithms
  1. Tez No: 14646
  2. Yazar: DİDEM ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. UĞUR HALICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanıcı Belirleme, Nöral Ağ, Geri- Yayılım, Oz-örgütlenen Özellik Haritası, User Identification, Neural Networks, Back-propagation, Self- organizing Feature Maps
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
ÖZET NÖRAL AĞ ALGORİTMALARINI KULLANARAK KULLANICI BELİRLEME ÜNLÜ, Didem Elektrik ve Elektronik Müh. Yüksek Lisans Tezi Danışman: Doç. Dr. Uğur HALICI Nisan 1991, 204 sayfa Bilgisayar sistemlerinde, kullanıcı belirleme bir güvenlik önlemidir. Günümüzde bu sorun parola sistemleri, donanım kilit mekanizmaları ve biolojik ölçüm mekanizmaları gibi belirleme/ doğrulama yöntemleriyle çözülmektedir. Uygulanan alternatif yöntemlerden biri de, kullanıcıyı klavyeyi kullanış şeklinden ayırt ederek belirlemektir. Tezde, bu yöntem, nöral ağ algoritmalarından geri yayılım ve öz- örgütlenen özellik haritası ile gerçekleştirilmiştir. Uygulamada, bir kullanıcı tanıma test programı geliştirilerek, farklı kullanıcılardan yazı örnekleri toplanmış ve iki nöral ağ için eğitim kümesi olarak kullanılmıştır. Eğitimin sonunda, ağ yapıları üzerinde hatırlama deneyleri yapılmıştır. Kullanıcıyı tanıma sonuçları, iki nöral ağın iç yapısı ile birlikte incelenmiş ve karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USER IDENTIFICATION THROUGH NEURAL NETWORK ALGORITHMS ÜNLÜ, Didem M.Sc. in Electrical and Electronics Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Uğur HALICI April 1991, 204 pages User identification is a security precaution in computer systems. For the time being this problem is solved using various identification/ authentication procedures such as password schemes, hardware lock mechanisms or biometric mechanisms. An alternative user identification procedure is to use keystroke rhythm analysis, which identifies the user through the way he/she types at the keyboard. This procedure is implemented in the thesis by using two neural network algorithms, back-propagation and self-organizing feature maps. Throughout the implementation, a user identification test kit is developed, in which typing samples from different operators are collected and used as a training set for both networks. At the end of training, the networks are tested by recalling experiments. User recalling results and internal learning structures of both networks are analyzed and compared.