A Finite element solution of the navier-stokes equations for the incompressible flow through the bundles of cylinders
- Tez No: 14645
- Danışmanlar: PROF.DR. M. HALUK AKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Silindirler arasındaki akış, Sonlu elemanlar yöntemi, Navi er -Stokes eşitlikleri
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Ö2ET NAVTER-STOKES EŞİTLİKLERİNİN SİLİNDİRLER ARASINDAKİ SIKIŞTIRILAMAYAN AKIŞ İÇİN SONLU ELEMANLAR Y ÖNTEMİ Y LE ÇÖZÜMÜ ALTINI ŞIK, Armağan Yüksek Lisans Tezi, Makina Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Haluk Aksel Temmuz 1991, 79 sayfa Bu çalışmada, silindirler arasındaki simetrik, akışmaz ve sıkıştın lama yan akış incelenmiştir. Zamana bağlı çevrinti taşını mı eşitliklerinin sayısal çözümü sonlu elemanlar yön temi ile elde edilmiştir. Uzay boyutundaki ayırma doğrusal, üçgen eşdeğiştiren öğeler ile yapılırken, zaman boyutundaki ayırma için kurbağa sıçraması yolu ile tümlev yöntemi kullanılmıştır. Ardışık yineleme işlemi incelenen akışın daha önce bilinen bir sayısal çözümü ile başlatılmaktadır. Rey nolds sayısı değiştirildiğinde sayısal çözüm bir kararlı durumdan başka bir kararlı duruma ilerler. Çözüm parametreler indeki değişim ardışık yinelemeler boyunca azalıp be lirli bir sınırın altında kaldığında sayısal çözümün yakınsadığı kabul edilmiştir. Sayısal çözümler değişik Reynolds sayıları ve başlangıç koşulları için elde edilmiş tir. Akım çizgileri ve çevirinti eğrileri, değişik Reynolds sayıları için elde edilmiştir. Sayısal çözümler, literatür de daha önce yapılmış olan sayısal bir çalışmayla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FINITE ELEMENT SOLUTION OF THE NAVIER-STOKES EQUATIONS FOR THE INCOMPRESSIBLE FLOW THROUGH THE BUNDLES OF CYLINDERS ALTINIŞIK, Armağan M.Sc. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. M.Haluk Aksel July 1991, 79 pages The symmetric, viscous, incompressible flow through the bundles of cylinders is studied. The numerical solution of the time- dependent vorticity transport equation is obtained by using the finite element technique. The space discretization is achieved by triangular isoparametric elements, while for the time discretization, the leap-frog time integration scheme is employed. The iteration process is started by a previously known numerical solution of the potential flow under consideration. The numerical solution proceeds from one steady-state to another state when the Reynolds number is changed. The numerical solution is assumed to be convergent and remain within a specified limit over iterations. The numerical solutions are obtained for a range of Reynolds numbers and different initial conditions. 111The streamline and the vorticity contours for selected Reynolds number are given in the symmetric solution domain and the relations between several parameters of the resulting flow and the Reynolds number are analyzed. Obtained solutions are compared with a previous numerical study. Key words : Viscous flow through the tube bundles, Finite Element Method, Navier-Stokes Equations Science code : 625.04.03 1v