Türkmen fıkra tipleri üzerine bir araştırma
A research on the types of Turkoman anecdotes
  1. Tez No: 146506
  2. Yazar: ŞAMUHAMMET EMEDOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL GÖRKEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkra Türü, Türkmen Fıkra Tipleri, Fıkralar, Mizah Teorileri, Anlatıcı ve Dinleyici Çevresi
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Bu çalışmada, Türkmen fikra tipleri, bu tiplere bağlı olarak anlatılan seçilmiş fikralar, fıkra metinlerinin anlatıcı ve dinleyici açısından taşıdığı anlam ve mizah teorilerine göre fıkraların değerlendirilmesi yapılmıştır. Vasi, şorta söz, yomak, değişme ve anekdot kavramları açıklanarak, Türkmenlerin niçin fıkra türünü tek bir kavramla karşılamadığı ortaya konmuştur. Türkmen fikra tiplerine bağlı seçilmiş 100 fıkranın tahlili yapılmıştır. Ayrıca Türkmenistan fıkraları hakkında yapılan çalışmalar üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT In this study, the types of Turkoman jokes, the orally told jokes selected from these types and the meaning the texs of jokes carry are presented, and the evallution of the jokes according to the humour theories is carried out. The consepts of vasi, şorta söz, yomak, değişme ve anekdot are explained, and the reason why Turkomans do not give only one concept to one type of joke is discussed. One hundred jokes selected from the Turkoman joke types are analyzed. Also, the studies on the Turkoman jokes are emphasized. Key Words : Type of Jokes Turkoman Joke, Jokes, Humour Theories, People Around The Teller and The Listener,