Türk basınında ( Tanin, İkdam, Tercüman-ı Hakikat, Vakit, Servet-i Fünun ) Çanakkale Savaşları (1914-1918)
The place of the Dardanel Wars in Turkish media (Tanin, İkdam, Tercüman-ı Hakikat, Vakit, Servet-i Fünun) 1914-1918
  1. Tez No: 146523
  2. Yazar: NESLİHAN ÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN HÜLAGÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Basını, Çanakkale, Gelibolu, 1 8 Mart, Hamilton, Turkish Media, Dardanel, Gelibolu, 18 March, Hamilton
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 456
Özet
Bu çalışmada, 1914-1918 yılları arasında Çanakkale Savaşları'nın Türk Basını'na yansımaları ve basın tarafından savaşın işlenişi ele alınmıştır. Amaç. Türk Tarihi "nin yeni bir şan ve şeref sayfası olan Çanakkale Zaferi'nin gazetelerde nasıl anlatıldığını ortaya çıkarmaktır. Tezin bölüm başlıkları 1. Çanakkale Önlerinde, 2. Çanakkale Savaşları, 3. Çanakkale Savaşları ve Değerlendirmeler. I. Dünya Savaşı içerisinde Osmanlı Devleti'nin en başarılı olduğu cephe Çanakkale Cephesi'dir ve burada yapılan savaşlar ile Türk askeri İngiliz ve Fransız donanmalarını dize getirmiştir. Böyle önemli bir olayın dönemin gazetelerinde nasıl anlatıldığı incelenerek gazetelerde yayınlanan yazılar ışığında bir çalışma yapılmıştır. Çalışmada ayrıca Çanakkale Savaşları'nın Türk Basını'ndaki yerinin yanı sıra yabancı basındaki önemine de değinilmiştir. Netice itibariyle gazetelerin bu savaşı günü gününe takip ettiği ve halkı bu konuda en doğru bilgilerle haberdar etmeye çalıştığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the reflections of the Dardanel Wars, between the years of 1 914- 1918, to Turkish Media and the perception of the war by the media are treated. The aim of this researh is revealing how such a glorious and dignified war of Turkish History was explained in the newspapers of the time. The chapter titles of the thesis are; l.In Front of Dardanel (Çanakkale), 2.Dardanel Wars, 3. The Dardanel Wars and Evaluation. During the 1st World War, the Dardanel Front was the most successful front of the Ottoman Empire. In this front, the Turkish soldiers defeated the English and the French navies. How such an important issue had been reflected in those times' newspapers was studied and with the help of the newspaper writings, a research was made. In this research, also, besides the importance of the Dardanel Wars in Turkish Media, the importance of this war in foreign broadcasts was mentioned too. Finally, it was understood that the newspapers of the time pursued this war from the very first day, continuously and tried to inform the people with the most accurate information.