Ahmet Mithat Efendi'nin hikayeciliği -Letaif-i Rivayat-
The narrative style of Ahmet Mithat Efendi -Letaif-i Rivayat-
  1. Tez No: 146524
  2. Yazar: ASUMAN ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ARGUNŞAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Hikâyeciliği, Ahmet Mithat Efendi, Letaif-i Rivayat, Meddah Üslûbu, Modern Hikâye, Turkish Prose Writing, Ahmet Mithat Efendi, Letaif-i Rivayat, Meddah Style, Modern Story Writing
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 298
Özet
- Bu çalışmada Ahmet Mithat Efendi'nin hikâyeciliği, Letaif-i Rivayat (1870-1895) adlı hikâye serisi göz önünde bulundurularak incelenmiştir. Amaç, Ahmet Mithat Efendi'nin hikâyeciliğini devir, eser ve şahsiyet unsurlarından yola çıkarak tematik, materyal, teknik unsurlar ve üslûp bakımından incelemektir. Tezin bölüm başlıkları şöyledir: 1. Ahmet Mithat Efendi'nin Hayatı Eserleri ve Letaif-i Rivayat'tan Önce Kıssadan Hisse, 2. Ahmet Mithat Efendi'nin Hikâyelerinde Tematik Unsurlar, 3. Ahmet Mithat Efendi'nin Hikâyelerinde Materyal Unsurlar, 4. Ahmet Mithat Efendi'nin Hikâyelerinde Teknik Unsurlar, 5. Ahmet Mithat Efendi'nin Hikâyelerinde Dil ve Üslûp. Tanzimat devrinin en üretken yazarı olarak kabul edilen Ahmet Mithat Efendi'nin hikâyeleri incelenirken yazarın hikâyeciliğinin yanı sıra devrin hikâye geleneği de tespit edilmiştir. Türk hikâye geleneğinde geleneksel hikâyeden modern hikâyeye geçişi tam anlamıyla sağlayan Ahmet Mithat Efendi'nin gelenekle moderne bağlı unsurları bir arada işlediği de görülmüştür. Onun hikâyeciliği Türk hikâyeciliği için büyük bir adım kabul edilmektedir.
Özet (Çeviri)
- In this study, the narrative style of Ahmet Mithat Efendi (1844-1913) is analyzed concerning the series of stories called Letaif-i Rivayat. The main purpose of this study is to make an analysis of the narrative style of Ahmet Mithat Efendi, including the technical elements, materials that he used, narrative techniques and plots. The subtitles are as follows: 1. The biography and the Works of Ahmet Mithat Efendi, like 'Kıssadan Hisse' which was writer before the publication of Letaif-i Rivayat. 2. The thematic elements in Ahmet Mithat Efendi's stories. 3. The materials that Ahmet Mithat Efendi used in his stories. 4. The technical elements in Ahmet Mithat Efendi's stories. 5. Language and style in Ahmet Mithat Efendi's stories. Throughout the analysis of the stories by Ahmet Mithat Efendi who is accepted as one of the most creative authors of the Reformation (Tanzimat) Period, apart from his narrative style, the literary tradition of his time is also identified. Ahmet Mithat Efendi, who in every aspect farmed a link between the traditional prose and modern prose also used the traditionalist and modern elements both in his stories. His prose writing is considered as a giant leap for the Turkish prose writing.