Türkiye'de paket turların yönetiminde turist rehberlerinin fonksiyonu: Yönetsel rollerin tespiti, sorunlar ve çözüm önerileri
The managerial functions of tourist guides in package tour operations in Turkey: Determination of managerial roles, problems and reccomendations
  1. Tez No: 146529
  2. Yazar: NİHAT ÇEŞMECİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KURTULUŞ KARAMUSTAFA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: tourist guide, package tour, management functions
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu çalışmanın amacı: (a) turist rehberlerinin paket turların gerçekleşme aşamasındaki yönetsel fonksiyonlarına yönelik mevcut yazında tespit edilen eksiklikleri tamamlamaya yönelik katkıda bulunmak; (b) tur yönetiminde turist rehberlerinin karşılaştıkları sorunları tespit etmek; ve (c) bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri sunmaktır. Bu bağlamda, öncelikle mevcut yazın taraması yapılarak yazındaki bilgiler doğrultusunda konu bütünsel olarak ele alınmış, daha sonra ise konuya yönelik birincil veri elde etmek amacıyla anket tekniği kullanılmıştır. Anketler, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Ankara, Antalya, İstanbul, İzmir ve Nevşehir illerinde Aralık 2003 'te düzenlenen“Turist Rehberliği Hizmetiçi Eğitim Seminerleri”ne katılan turist rehberlerine uygulanmıştır. Bu araştırmada, turist rehberlerinin yönetimin fonksiyonu olan planlama, örgütleme, yöneltme ve etkileme, koordinasyon ve denetim ile ilgili yaşadıkları yönetsel sorunlar ile bu sorunların olası sebepleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada, turist rehberlerinin karşılaştıkları yönetsel sorunların, turist rehberlerinin tecrübelerine, tura çıkma sıklıklarına, rehberlik hizmeti verdikleri turların sürelerine ve tura katılan kişi sayılarına göre birtakım farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, araştırma bulguları doğrultusunda, turist rehberliği eğitimi veren kurumlarda standart bir program uygulanmasının gerekliliği ile seyahat acentaları ve tur operatörlerine yönelik denetimlerin sıklaştırılmasının önemi vurgulanmıştır. Anahtar Kavramlar: turist rehberi, paket tur, yönetimin fonksiyonları.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is: (a) to fill the gap in the existent literature in terms of the managerial functions of tourist guides within the operational stage of package tours; (b) to find out the managerial problems encountered by tourist guides during the tour operation; and (c) to make recommendations on those problems. In this context, first, the existent literature has been reviewed, and in the light of the existent literature the subject has been examined in an holistic way. Secondly, quantitative and qualitative data have been collected through the use of the questionnaires which have been applied to the tourist guides while they were attending to“The Training Courses for Tourist Guides”organized by The Ministry of Culture and Tourism in Ankara, Antalya, Istanbul, Izmir and Nevşehir provinces in December 2003. The findings of this study reveals that tourist guides encounter some managerial problems in terms of management functions, such as planning, organizing, directing, coordinating and controlling. It is also found out that the managerial problems encountered by tourist guides differ by their experience, guiding frequency, tour durations and the number of tourists in the group. In conclusion, it is emphasized that there is a need for: (a) the standardization of training and education programs in tourist guiding educational institutions; and (b) the more stricter way of control on the operations of travel agencies and tour operators.