60 numaralı Sivas Şer'iyye sicili (H.1312-1314 / M.1895-1897) tarnskripsiyonu ve değerlendirmesi
The transcription and the evalution of Sivas civil register number 60 (B.C.1312-1314 / A.D.1895-1897)
  1. Tez No: 146530
  2. Yazar: ÜLKÜ KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAVA KURT SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Hukuku, Şer'iyye Sicili, Sivas, Kadı, Ottoman Law, Civil Register, Sivas, Kadhı
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 482
Özet
Tezin Konusu 60 Numaralı Sivas Şer'iyye Sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirmesidir. Bu çalışma genel anlamda Osmanlı Tarihi özel anlamda ise Sivas tarihi ile ilgili yapılan çalışmalara katkıda bulunabilmek amacıyla yapılmıştır. Sicil 191 belge ve 139 sayfadan oluşmuştur. Bu belgeler Osmanlı Devleti zamanında Sivas'ın idarî, hukukî, askerî, sosyal ve kültürel yapısı hakkında bize çok önemli bilgiler sunmaktadır. Çalışma, giriş kısmından sonra belgelerin özetleri, metnin transkripsiyonu ve değerlendirme kısmının bulunduğu üç bölüm ile genel bir değerlendirmenin yapıldığı sonuç kısmı, bibliyografya, indeks ve ekler kısmından oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is the transcription and the evaluation of Sivas Civil (Legal) Register Number 60 This study is carried out, in terms of general aim, the contribute to the studies about Ottoman History but in terms of specific aim, to contribute to the studies about the history of Sivas. The Register consists of 191 documents and 139 pages. These documents informs us about the administrative, civil official, social and cultural basic of Sivas. Besides the introduction part, the study consists of three parts including summaries of the documents, transcription of the context and an evaluation section with a conclusion part including a general evaluation and a bibliography an index and a part of additions.