Mersin Latin-İtalyan Katolik Kilisesi inanç ve uygulamaları
Credos of the Mersin Latin-İtalian Catholic Church
- Tez No: 146545
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Katolik, Gizem, Ritüel, Catholic, Mystery, Rites and Rituals
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
11 ÖZET MERSİN LATIN- İTALYAN KATOLİK KİLİSESİ İNANÇ VE UYGULAMALARI Temel Hıristiyan mezheplerinden birisi olan Katolik Mezhebinin ne olduğu, Mersin Latin İtalyan Katolik Kilisesi merkez alınarak bu kilisenin kuruluşu, tarihçesi ve gelişimi, kilise cemaatinin inanç esasları, burada gerçekleşen ritüeller ve bunların nasıl, ne zaman gerçekleştirildiği tezimizin konusunu meydana getirmektedir. Toplanan verilerle, aynı mekanı paylaştığımız, birlikte yaşadığımız Mersin'deki Latin- İtalyan Katolik Kilisesi cemaatini daha yakından tanımayı amaçlıyoruz. Bu amacı gerçekleştirebilirsek, bu din ve mensupları hakkında daha fazla bilgiye sahip olabileceğimiz kanısındayız. Ayrıca dinlerin ortak paydası olan“hoşgörü”nün de bilgi olmaksızın pek bir faydası olacağını sanmıyoruz. Çalışmamızın bu konu ile ilgili yapılmış diğer çalışmalardan farkı; kaynaklarımızın tamamına yakınının Katolik Hıristiyanlar tarafından hazırlanmış eserlere dayandırılmış olması ve Dinler Tarihi'nin, Din Fenomenolojisi'nin en önemli yöntemlerinden birisi olan objektiflik ilkesi esaslarına göre yazılmış olmasıdır. Elde edilen bilgi, belge ve veriler; tarihi, fenomenolojik ve karşılaştırma yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Üç yıllık çalışma süresinin sonunda, tarihi 1850'li yıllara kadar uzanan Mersin Latin İtalyan Katolik Kilisesi cemaatinin, her türlü ibadetini rahatlıkla yapabildiğini ve kilisenin müzik, spor, dil kursları gibi bir çok sosyal aktiviteyi de gerçekleştirdiğini görmekteyiz. Kilisenin benimseyip uyguladığı tüm ritüellerin, Katolik İnancına sahip diğer Hıristiyanlarınkinden pek farklı olmadığı, aksine bu ritüellerin ve uygulamalarının neredeyse tıpa tıp aynı olduğu anlaşılmaktır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT CREDOS OF THE MERSİN LATIN-ITALIAN CATHOLIC CHURCH The subjects of this thesis are construction, history, beliefs, practices, rites and rituals of the sect of Catholic which is one of the main sects of Christianity. The aim of this study is to know and understand the Mersin Italian-Latin Catholic Church founded in 1898, and its assembly particularly for the sake of inter-religious dialogue and tolerance. Difference of the present study from the others those are related to Catholic Church is being not apologetic and polemic, because it was studied regarding to the methods of History of Religion and Phenomenology of Religion which suggest“objectivism”rather than apologism and normatism. All data collected both literal and field work were evaluated regarding to historical, phenomenological and comparative aspect of religion. It was observed that believers of Mersin Latin-Catholic Church have been performing freely and easily their beliefs and practices, courses of music, sport, language and all kind of social activities. It was also observed that credos of the church are proper to rules and regulations of other Catholic Churches, contrary they are almost the same.