Riskli yatırım projelerinin değerlendirilmesi : Kayseri imalat sanayi işletmeleri üzerine bir araştırma
Evaluation of risky investment projecst: A survey on firms manufacturing industry in Kayseri
- Tez No: 146544
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Investment Projects, Investment Risk, Project Evaluation, Manufacturing Industry, Kayseri
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
II RİSKLİ YATIRIM PROJELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: KAYSERİ İMALAT SANAYİ İŞLETMELERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZET İşletmeler yatırım proje alternatiflerini değerlendirirken, çoğu zaman, yatırım projeleri analizini etkileyen değişkenlere ilişkin sağlıklı veriler elde edememektedirler. Bu nedenle işletmeler analizlerinde risk faktörünü de göz önünde bulundurmalıdırlar. İşletmeler, belli başlı risk azaltma tekniklerini kullanarak, proje değerlendirmesinde risk faktörünü değerlendirmeye dahil etmeleri gerekmektedir. Bu çalışmada, Kayseri ilinde faaliyet gösteren imalat sanayii işletmelerinin, riskli yatırım projelerini değerlendirmeye yönelik tutumlarını inceleyen ve literatürdeki yöntemlerin uygulamada ne ölçüde etkin olarak kullanıldığını ortaya koymayı amaçlayan bir anket çalışmasına yer verilmiştir. Araştırma bulguları, işletmelerin yatırım kararı verirken etkilendiği en önemli faktörün yatırım tutarının büyüklüğü ve en önemli risk türünün ise enflasyon oranındaki artışların olduğunu ortaya koymaktadır. Öte yandan işletmelerin, riskli yatırım projelerini değerlendirmek için en çok kullandıkları yöntemin iskontolanmış geri ödeme süresi yöntemi olduğu; buna karşın karar ağacı ve simülasyon gibi yöntemleri hiç kullanmadıkları anlaşılmaktadır. Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; konu ile ilgili tanım, kavram ve açıklamalara yer verilmiştir. İkinci bölümde; yatırım projelerinin riskinin belirlenmesinde ve ölçülmesinde kullanılan teknikler üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde; proje riskini minimuma indirecek bir faktörün değerlendirmeye dahil edilmesinde kullanılan yöntemler ele alınmaktadır. Son bölümde ise; Kayseri ilinde faaliyet gösteren imalat sanayii işletmelerinin riskli yatırım projelerini değerlendirmelerine yönelik bir araştırmanın bulgularına yer verilmiştir. Anahtar Kavramlar: Yatırım Projeleri, Yatırım Riski, Proje Değerlendirme, İmalat Sanayii, Kayseri.
Özet (Çeviri)
Ill EVALUATION OF RISKY INVESTMENT PROJECTS: A SURVEY ON FIRMS MANUFACTURING INDUSTRY IN KAYSERİ ABSTRACT Firms often can't obtain healthy data related to the variables that affect investment project analysis, while evaluating investment project alternatives. For this reason, firms should take into consideration risk factor in their analysis. Firms should include risk factor in project evaluation process by using specific risk measuring techniques. In this study, a questionnaire is applied on manufacturing industry in Kayseri. This questionnaire aims to investigate the attitudes of firms towards evaluating the risky investment projects and to put forward to what extent the methods in the literature are effectively used in practice. The findings of the research reveals that the most important factor that influences firms while deciding on investment is the amount of total investment and the most important risk type is the increase in the inflation rate. On the other hand, it is concluded that the most widely used method in evaluating risky investment projects is discounted payback period method while decision tree and simulation methods, which take into consideration probability dispersion aren't used widely. This study consists of four parts. In the first part, some definitions, concepts and explanations related to the subject are given. In the second part, the techniques used in identifying and measuring investment project risk are mentioned. In the third part, the methods that are used for including the factor that minimizes the risk of project into evaluation are considered. In the last part, findings of the research are exhibited related to the evaluation of risky investment projects of manufacturing industry in Kayseri.